NavMenu

Izvoz oružja iz Srbije premašio 800 mil USD u 2016. godini

Izvor: Beta Četvrtak, 02.02.2017. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Ukupna vrednost dozvola izdatih domaćim preduzećima u Srbiji za izvoz oružja u 2016. godini veća je od 800 mil USD, pokazali su podaci nadležnog sektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u koje je agencija Beta imala uvid.

Među deset najvećih izvoznika i po realizovanim ugovorima 2015. i po ugovorenoj vrednosti 2016. godine nalaze se državna preduzeća poput Jugoimporta-SDPR, Prvog partizana, Zastava oružja, Prve petoletke, ali i privatna preduzeća Partizan TECH D.O.O, Tehnoremont D.O.O, Uni Global D.O.O, Krupnik D.O.O, Eling A.D. i DLS Specijalni sistemi D.O.O.

- Činjenica je da u poslednjih nekoliko godina na svetskom nivou raste potražnja za vojnom opremom, što je imalo uticaja i na porast izvoza naših proizvođača, ali i trgovaca koji plasiraju robu, kako iz srpskih, tako i iz stranih fabrika. Dozvole izdate za 2016. godinu prelaze vrednost od 800 mil USD - rekao je agenciji Beta državni sekretar tog ministarstva Stevan Nikčević.

On je dodao da porast beleže i susedne zemlje, a da su "krajni korisnici zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije".

- Nemamo nijedan evidentiran slučaj da je oružje završilo u zemljama koje su pod embargom. Srbija je jedan od lidera po transparentnosti, kada je reč o prodaji oružja, a naši eksperti su jedini van EU koji su pozvani da, obučavaju druge zemlje u tim procesima - kazao je Nikčević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.