Izvor: RTV | Četvrtak, 02.02.2017.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Samo 30% pšenice u sigurnom rodu, ostatak upitan - Posejano 12% manje nego u 2015. godini

Zbog ledenog talasa posejano je 12% pšenice manje nego u prošloj poljoprivrednoj sezoni, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Ipak, procene ratara su da će između 20-30% pšenice imati sigurno plod, a ostatak je upitan.

- Sva pšenica koja je posejana negde posle 7. novembra nije nikla. Šta će se desiti, ne znamo, moramo da sačekamo. Stručnjaci su konstatovali da u slučaju da februar bude kao prošlogodišnji i da u nastavku sezone bude dosta kiše, onda će to da bude u redu - rekao je Zoran Sefkerinac, ratar iz Banatog Novog Sela.

Politika za 2017. godinu predvidela je 4,7% republičkog budžeta za poljoprivredu, a iz resornog ministarstva napominju da je najveći deo usmeren na investicije.

- Ovaj budžet nije dovoljan za razvoj poljoprivrede u obimu koji se očekuje posle izuzetno siromašnih budžetskih godina. Nije ministar kriv, već Skupština koja usvaja takav budžet - istakao je Miladin Ševarlić, agroekonomista i narodni poslanik.

Sa druge strane, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević napominje da je pokrajinski agrarni budžet od 8 milijardi nikada veći.

Ministar Nedimović je rekao i da je situacija na Dunavu pod kontrolom i da reka teče bez ledostaja. Ipak, dodao je, tokom ove godine država će se pozabaviti remontom i nabavkom ledolomaca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.