NavMenu

Kako izbeći nestašice peleta?

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.02.2017. 10:57
Komentari
Podeli
(Foto: tchara/shutterstock.com)
Poslednjih dana jedna od glavnih tema u medijima su cene peleta, koje su vrtoglavo skočile, kao i nestašice ovog energenta.

U kompaniji Kovan International poručuju građanima da nastave da koriste pogodnosti grejanja na pelet, ali da se na vreme snabdeju i da poverenje ukažu onim preduzećima koja brinu o kupcima i kvalitetu.

Kovan International je ćerka kompanija Kovan M.I. iz Gračanice (BiH) i na prostoru Srbije prisutna je od septembra 2015. godine. Skoro 20 godina proizvode kotlove i kamine na biomasu (pelet), a od 2012. krenuli su u sopstvenu proizvodnju peleta.

- Od tada kupcima svojih kotlova na početku svake grejne sezone osiguravamo snabdevanje i to po garantovanim cenama koje se u Kovanovoj fabrici u Olovu nisu menjale od početka - kažu u ovom preduzeću.

Trenutno u Srbiji postoji pedesetak fabrika peleta sa različitim nivoima i kvalitetima proizvodnje. Naime, ne postoji tehnički propis kojim se reguliše obavezujuća primena usvojenih EU standarda za drvna goriva (energente) u Srbiji pa je i "šarolikost" ponude razumljiva. Na žalost, ta različitost uglavnom ide na štetu potrošača, jer su izuzetno retki proizvođači peleta u Srbiji, ali i regionu, koji mogu zadovoljiti najviše standarde proizvodnje energenta, od čega umnogome zavisi kvalitet grejanja, objašnjavanju u Kovanu.

U tom preduzeću ističu da, kao proizvođač peći i kotlova na pelet, obezbeđuju sigurnost kvaliteta i snabdevanja za svoje kupce. Ovo jedan je od načina zaštite potrošača i prevencije "haotičnih" situacija na terenu, poput trenutne, kažu u Kovanu.

- Trenutna nestašica peleta uglavnom je nastala zbog loše procene proizvođača energenta za potrebama domaćeg tržišta, pa su proizvođači peleta, vezani ugovorom, preuzeli obavezu da isporuče svoj proizvod i kupcima u inostranstvu. Tako ispada da Srbija i pored ogromne nestašice i potreba za pelet, isti izvozi, po verovatno dosta nižoj ceni nego što je trenutno na domaćem tržištu. Cena peleta 1. februara 2017. išla je i do 300 EUR za tonu - kažu u Kovanu.

Ceh ovog tržišnog haosa sada "plaćaju" potrošači koji nemaju obezbeđenu sigurnost snabdevanja energentom.

- Nestašica je prouzrokovala povećanu tražnju, a sa tim "u paketu" ide i povećanje cene, pa potrošači energent plaćaju i do 50% više. Neuređeno tržište, bez adekvatne kontrole, dovodi do toga da se u prodaji nalazi pelet lošeg kvaliteta. Nadalje, loš kvalitet peleta, dovodi do oštećenje gorionika peći i kotlova, što prouzrokuje dodatne troškove za potrošače, pa im grejanje postaje skuplje, nego da su na daljinskom sistemu, ili na fosilnim gorivima. Oštećen gorionik, čak i nakon opravke, uzrokovaće česte manje probleme u grejanju i narednih sezona.

Krajnji rezultat ovakvog "scenarija" jeste gubitak poverenja kupaca u proizvođače uređaja i energenta.

- Da bi se sve navedeno izbeglo i da bi kao potrošač imali sigurnost u snabdevanju, bezbednost u kvalitetu i zadovoljstvo u grejanju, savetujemo sve klijente, bez obzira da li su potencijalni ili realni, da zahtevaju i sklapaju aranžmane samo sa sigurnim opcijama - poručuju iz Kovana.

U tom preduzeću ističu da poseduju sertifikat kvaliteta "A1 plus", izdat u Evropskoj uniji, kao i sertifikat "Firma od poverenja", što govori o tome da ne postoje negativni komentari korisnika o kompaniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.