Izvor: Politika | Četvrtak, 02.02.2017.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dogradnja ploče i prvog perona na Prokopu počinje do maja 2017. godine - Za završetak železničkih sadržaja neophodno 43,2 mil EUR

Prokop (Foto: YouTube)
Radovi koji su preduslov za konačan završetak ploče železničke stanice Beograd centar trebalo bi da počnu u naredna tri meseca, saznaje Politika u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da bi peronski deo Prokopa bio kompletan, potrebno je da se uradi 9.000 kvadrata ploče, urede prvi peron i prvi i drugi kolosek. Projekat je urađen, a kako navode u ministarstvu deo ovih radova biće finansiran od ostatka kuvajtskog kredita, oko 3,5 mil EUR. Iz tog kredita sređen je peronski deo Prokopa otvoren pre godinu dana.

Po završetku ovog posla ploča će se prostirati na 45.000 kvadrata, a na njoj će biti podignuta stanična zgrada, jedan od glavnih preduslova za potpuno osposobljavanje Prokopa. Poziv investitorima zainteresovanim za sadržaje na ploči, za zgradu i komercijalne objekte država je uputila prošlog leta i još pre nekoliko meseci trebalo je da bude poznato ko se javio. U gradu su u više navrata isticali da zainteresovanih ima, spominjali su se i danski i holandski investitori.

Ali, u ministarstvu ističu da Republička direkcija za imovinu zajedno sa drugim državnim i gradskim organima i dalje pokušava da pronađe potencijalnog investitora za "komercijalizaciju" ploče. Napominju takođe da će za završetak železničkih sadržaja na Prokopu (bez komercijalnih) biti neophodno da se obezbedi 43,2 mil EUR.

– Vreme potrebno za završetak ovih radova je dve godine od početka izgradnje – preciziraju u ministarstvu.

Kada Prokop bude kompletno izgrađen, deo stanične zgrade, koja će se prostirati na tri etaže, nalaziće se ispod centralnog dela ploče (u zoni perona 1). Glavni deo zgrade sa centralnim vestibilom (ulaz i predvorje) biće na ploči.

– Stanična zgrada će u svom sastavu imati i komercijalne sadržaje za prijem i otpremu putnika. Ovaj objekat činiće celinu sa komercijalnim centrom i garažom – ukazuju u ministarstvu.

Na Prokopu je u toku izgradnja pristupnih saobraćajnica koje povezuju stanični kompleks sa Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića i ona bi trebalo da budu gotova do juna. Ali, drumska veza ove stanice sa ostatkom grada neće biti kompletna dok se ne sagrade i pristupne saobraćajnice iz pravca autoputa ka Nišu.

– Druga veza staničnog kompleksa sa autoputem (budućom glavnom gradskom saobraćajnicom) je u pripremnim fazama. Pripremaju se eksproprijacija i projektovanje – ističu u ministarstvu.

Moderni železnički prestonički čvor osim Prokopa činiće još tri buduće glavne putničke stanice, tri teretne, dve za održavanje vozila i ranžirna u Makišu. Jedan od najvećih poduhvata svakako će biti obilaznica Bubanj potok – Vinča – Pančevo.

– Za ovu obilaznicu CIP je uradio idejni projekat. Ona podrazumeva drumsko-železnički koridor dug 30 kilometara uključujući i novi drumsko-železnički most preko Dunava. Za realizaciju ovog projekta neophodno je obezbediti izuzetno visoka sredstva, blizu 500 mil EUR. Ta sredstva daleko prevazilaze sve druge investicije zajedno i ovaj projekat će svakako biti sproveden u završnoj fazi izgradnje beogradskog čvora – napominju u ministarstvu dodajući da je prioritet Železnica Srbije i grada uređenje Prokopa, Tehničko-putničke stanice Zemun i stanice sa kontejnerskim terminalom u Makišu.

– Ovi poslovi trebalo bi da se sprovedu u naredne tri godine – kažu u ministarstvu.

Stanice u Prokopu, Zemunu i Makišu preduslov su i za potpuno oslobađanje Savskog amfiteatra od železničkog saobraćaja. Ali, u Ministarstvu građevinarstva napominju da nijedan saobraćajni projekat ovih dimenzija, pa ni savremeni "Beogradski železnički čvor", ne može da dobije epitet konačno završenog, jer se saobraćajne potrebe jednog grada stalno menjaju i povećavaju.

Moderni železnički čvor činiće četiri glavne putničke stanice (Prokop, Novi Beograd, Rakovica i Zemun),
tri teretne (Makiš, Zemun-polje i Karaburma), dve za održavanje vozila (Kijevo i Zemun) i ranžirna u Makišu
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.