NavMenu

Za prestonicu kulture 34 mil EUR - U Novom Sadu najavljena izgradnja Kreativnog polisa za mlade, muzičke i baletske škole sa koncertnom dvoranom...

Izvor: Novosti Sreda, 01.02.2017. 15:50
Komentari
Podeli
Novi Sad (Foto: Google Maps/screenshot)Novi Sad
Već na samom početku godine nadležni su ozbiljno prionuli na posao kako bi na vreme i kvalitetno sproveli u delo sve infrastrukturne projekte, koji bi trebalo da budu završeni do 2021. godine, kada će Novi Sad zvanično biti Evropska prestonica kulture.

Ranije je bilo najavljeno da se predviđa izgradnja nekoliko većih objekata, poput Kreativnog polisa za mlade, muzičke i baletske škole sa koncertnom dvoranom, mosta ka Ribarskom ostrvu i više kulturnih centara u mesnim zajednicama. Samo u ovoj godini trebalo bi da se uloži 11 mil EUR, od kojih 9 mil EUR investira Grad, a ostatak Republika i Pokrajina. Ukupno će za realizaciju izgradnje svih objektata biti izdvojeno 34 mil EUR,

- Od dana kada je Novi Sad proglašen za EPK 2021, počela su nagađanja šta će sve biti izgrađeno i obnovljeno. I to se provlači kao glavno pitanje - kaže za Novosti Nemanja Milenković, direktor Fondacije NS EPK 2021 i napominje da je na osnovu iskustava drugih prestoničkih gradova kulture i preporuka evropskih eksperata, ova "nulta godina" rezervisana za unapređenje kapaciteta za realizovanje svih planiranih programa do te ključne 2021.

- Ne sedimo skrštenih ruku, tako da je već počela realizacija i nekih infrastrukturnih projekata, koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa EPK. Nastavlja se izgradnja muzičke i baletske škole sa koncertnom dvoranom, započeta krajem prošle godine, a u toku ove godine još kreće priprema dokumentacije za Omladinski kreativni polis, na mestu nekadašnje fabrike Petar Drapšin na Limanu - navodi Milenković.

- Na tom prostoru, koji obuhvata nešto manje od tri hektara, planirana je obnova starih industrijskih objekata i izgradnja novih, koji će biti namenjeni kulturi, kreativnim industrijama i omladinskom aktivizmu.

Sagovornik Novosti dodaje da će biti izabrano i 46 manjih javnih prostora na području grada, koji će biti pretvoreni u svojevrsne kulturne centre. U narednih pet godina u gradu i okolnim mestima biće izgrađeno više kulturnih centara-stanica u Novom naselju, Klisi i Sremskim Karlovcima, u "urbanim džepovima".

- Svakako najveća vrednost celog projekta EPK 2021 jeste da Novi Sad i Novosađani u godinama pred nama učine pomak u kulturi življenja i suživota. To je ono nematerijalno što ostaje, a neprocenjivo je za budućnost - naglašava Milenković.

Većinu troškova u realizaciji planiranih projekata pokriće Gradska uprava, ali odlukama Vlade Srbije i AP Vojvodine opredeljena su i značajna finansijska sredstva, koja će biti transferisana u gradski budžet.

Fondacija EPK 2021 apliciraće i za tri međunarodna projekta, koji će se finansirati iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija, kao i programa Građani za Evropu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.