NavMenu

Sajam saobraćajnih tehnologija SEE Mobility 26. i 27. aprila 2017. u Beogradu - Najavljeno više od 50 izlagača

Izvor: eKapija Utorak, 31.01.2017. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: momente/shutterstock.com)
Prvi sajam saobraćajnih tehnologija u jugoistočnoj Evropi - SEE Mobility 2017, zakazan za 26. i 27. april u Beogradu.

Srpska prestonica će tako po prvi put zauzeti mesto među najvećim svetskim metropolama koje organizuju sajmove tehnologija za drumski, železnički, vazdušni i vodeni transport. U novobeogradskom hotelu Jugoslavija biće smešteni štandovi mnogobrojnih proizvođača sa prostora bivše Jugoslavije, iz zemalja EU i Azije koji pripadaju tzv. saobraćajnoj industriji ili su tesno povezani sa granom saobraćaja.

Očekuje se oko 50 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Austrije, Italije, Francuske, Finske, Slovačke, Slovenije, Tajvana i više od 200 predstavnika kompanija uključenih u saobraćajnu industriju u 35 zemalja Evrope i sveta.

Glavni sponzori sajma za koji je u ovom trenutku (4 meseca pre održavanja) već rasprodato 2/3 izložbenog (sajamskog) prostora su vodeće evropske, svetske i regionalne kompanije: AEbt, Siemens, Thales, Berghof Automation, AAiT, ERC Nobo, Amaronia Rail, Altpro.

Jedan od ciljeva održavanja sajma je i bolje upoznavanje i povezivanje železničkih kompanija iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i drugih zemalja regiona sa vodećim proizvođačima u regionu, Evropi i svetu, a u cilju razvoja železničke i drumske infrastrukture, prevoza putnika i robe.

Jugoistočna Evropa ima velike mogućnosti za razvoj saobraćajne industrije koja bi do 2030. godine u svim zemljama regiona mogla da uposli više od 182.000 ljudi, prema projekcijama evropskih i drugih međunarodnih agencija i instituta za održivi ekonomski rast. Međutim, razvoj drumskog, železničkog i vodnog transporta značajno je usporen, a saradnja nadležnih institucija i kompanija iz privatnog sektora u regionu nedovoljna, pa je bitno pospešiti umrežavanje i zajednički rad na razvojnim projektima. Takođe, razvoj saobraćaja, nužno povlači i razvoj turizma, građevinarstva i većeg dela sektora usluga, pa je prava injekcija za privredni oporavak i rast zemalja u regionu, navedeno je u zajedničkom saopštenju Mreže za poslovnu podršku (BSN) i Klastera železnica jugoistočne Evrope.

Ukupan godišnji promet firmi u Srbiji koje pripadaju grani saobraćaja bio je blizu 760 miliona EUR u 2016. godini, što je značajno manje nego u drugim razvijenijim zemljama regiona, kao što su Hrvatska i Slovenija i na nivou od svega 27,3% proseka 28 zemalja EU, dodaje se u saopštenju.

To pokazuje da postoji ogroman prostor za razvoj, pre svega u oblasti revitalizacije i razvoja železnice, ali i vodnog transporta koji je u Srbiji po prometu na nivou od svega 13,2% proseka EU. Upravo zato će akcenat na međunarodnoj konferenciji - prvog dana sajma 26. aprila, biti na prezentaciji dostupnih sredstava u međunarodnim fondovima za revitalizaciju drumske, železničke i izgradnju vodne infrastrukture u celokupnom regionu jugoistočne Evrope, kako bi se ona podigla na srednjeevropski nivo, što bi dovelo da povećanja broja aktivnih firmi u ovoj grani, prihoda i broja radnih mesta, navedeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.