Izvor: eKapija | Utorak, 31.01.2017.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dogovorena prodaja Alpha banke Miodragu Kostiću - Završetak transakcije čeka regulatorna odobrenja

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Grčka Alpha Bank postigla je dogovor sa MK grupom o prodaji 100% akcija u akcijskom kapitalu Alpha Bank Srbija a.d. objavljeno je na sajtu Londonske berze. Napominje se da će se završetak transakcije obaviti nakon dobijanja relevantnih regulatornih odobrenja.

Od transakcije se očekuje da će imati pozitivan uticaj na kapital i likvidnosti banke, i ostvarivanju njenog plana restrukturiranja, dodaje se u saopštenju Alpha banke.

Kako je saopštila kompanija MK Group, očekivane prednosti ove transakcije se ogledaju u koncentraciji i zajedničkom nastupu na tržištu sa bankom koja već posluje u okviru sistema MK Group - AIK bankom.

AIK banka, inače, zauzima šesto mesto na srpskom bankarskom tržištu po udelu u neto bilansnoj sumi, u iznosu od 1,5 mlrd EUR na kraju 2016. godine.

Vlasnik MK grupu Miodrag Kostić očekuje da neće biti smetnji da ta kompanija preuzme Alpha banku u Srbiji. Kostić nije želeo da kaže po kojoj ceni preuzima Alpha banku jer je to, kako je rekao, poslovna tajna.

On je kazao da MK grupa ovom kupovinom širi poslovanje u bankarstvu, jer je vlasnik AIK banke u Srbiji, a kupila je 20% udela u slovenačkoj Gorenjskoj banci.

Na pitanje koji je motiv da kupi Alpha banku koja je proteklih godina knjižila gubitak, Kostić je rekao "mi vidimo profit tamo gde ga drugi ne vide".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.