NavMenu

Za osnaživanje poslovnih zona u lokalnim samoupravama 370 miliona dinara - Konkurs otvoren do 2. februara

Izvor: RTS Utorak, 31.01.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Za poboljšanje infrastrukture u postojećim zonama i osnivanje novih poslovnih zona u opštinama, Ministarstvo privrede ove godine izdvaja 370 miliona dinara bespovratno, dok će 40% sredstava lokalne samouprave morati da obezbede same. Konkurs je otvoren do 2. februara.

Dok se u industrijskim zonama, poput one u Inđiji, uspeh meri otvaranjem nove fabrike, tamo gde je još ledina kao u Barandi uspeh je što radovi na budućoj zoni počinju. Kažu da sa tri investitora već pregovaraju, a nešto su i sami izgradili.

Predsednik opštine Opovo Zoran Tasić kaže da su u Sakulama već pripremili mini-industrijsku zonu, gde je u završnoj fazi izgradnja fabrike i gde se očekuje otvaranje prvog februara. Biće otvoreno 70 novih radnih mesta, kaže Tasić.

Kraljevo bi da osnaži industrijsku zonu Sportski aerodrom i poveže je sa onom u okolini Magnohroma, gde već radi desetak firmi. Među njima je i jedini proizvođač lakih sportskih aviona u Srbiji.

- Zbog prirode našeg posla više bi nam odgovaralo da smo u drugom delu industrijske zone, u blizini aerodroma, ali poslovanje i u ovoj zoni može da se poboljša - smatra Milorad Matić, vlasnik preduzeća Aeroeast iz Kraljeva.

Aleksandar Nestorović iz Direkcije za izgradnju iz Kraljeva najavljuje projekat koji je, kako ocenjuje, možda najvažniji u ovoj godini u Kraljevu.

- To je izgradnja dela severne obilaznice, od samog silaska ka Magnohromu do Kulagića ade. To je obilaznica od sedam i po kilometara - kaže Nestorović.

Uz prvu fazu obilaznice, u tom delu grada počinju i radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, koja četiri decenije nije obnavljana.

Od kada program postoji, u radove širom Srbije uloženo je više od milijardu i po dinara. Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović kaže da su u dve prethodne godine uspeli da realizuju ili privedu kraju oko 70 projekata u 45 lokalnih samouprava. Između ostalog, urađeno je više od 24 kilometra energetskih vodova, 22 kilometra vodovoda i kanalizacije, izgrađeno šest trafostanica, 13 kilometara pristupnih saobraćajnica, sedam kilometara gasovoda.

Opštine koje žele da konkurišu iduće godine, ove mogu da dobiju sredstva za izradu projekata. Zavisno od razvijenosti lokalne samouprave, država će snositi 30-90% tih troškova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.