Izvor: Dnevnik | Petak, 27.01.2017.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Industrija se vratila u Srem - Od 2000. samo u Pećince uloženo više od 400 mil EUR

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Najveći rast prosečne neto plate u decembru prošle godine u Vojvodini zabeležen je u Sremu – 26,6%. Najveća plata u sremskoj oblasti prošlog meseca bila je u Pećincima – 64.825, a najmanja u Rumi – 42.668 dinara.

Visina prosečne plate, ali i najveći broj investitora u sremskoj oblasti u Srbiji, siguran su pokazatelj da se Srem polako ali sigurno vraća na nekadašnje ekonomske grane. Jer, pre dvadesetek godina mnoge sremske opštine bile su ekonomski razvijene pošto su u njima radile i zapošljavale nekada velike kompanije.

Samo Sremska Mitrovica je iz perioda tranzicije i neuspešne privatizacije ostala s razorenom i uništenom privredom i nekoliko hiljada otpuštenih radnika. U tranziciji su nestale čuvene sremskomitrovačke fabrike kao što su Matroz, Mitros, Agroseme, šećerana, pivara, fabrika obuće Dijana, fabrika nameštaja 1. novembar, MIV i druga preduzeća.

Uzlet sremskomitrovačke privrede počinje pre petnaestak godina i za to vreme došlo je mnogo stranih investitora, a neki dolazak tek najavljuju, neka preduzeća stala su na svoje noge, broj nezaposlenih je drastično smanjen.

Najviše investitora u Srbiji beleži opština Pećinci, gde je 2000. godine došlo do pravog privrednog buma. Od tada je tamo realizovano više od 40 grinfild investicija s više od 400 mil EUR direktnih stranih ulaganja, a broj nezaposlenih sada je svega 1.000. Privredni bum poslednjih godina dolaskom stranih investitora iz svih krajeva sveta beleži Ruma, koju u ovoj godini očekuje start novih stranih fabrika za proizvodnju nudli, salate, delova za auto-industriju... Veliki broj stranih investitora ima i Inđija, gde samo u jednoj nemačkoj kompaniji IGB Automotive trenutno radi više od 2.200 radnika.

Po broju investitora, ali i domaćih kompanija, "odskače" i Stara Pazova, a u poslednjih nekoliko godina uspešnima se pridružuje i opština Šid, mada su njeni potencijali još uvek nedovoljno iskorišćeni.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Kako je kazao predsednik Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine Slobodan Kostić, nakon što je u protekle dve decenije nestao veliki broj metalskih firmi, danas je Srem centar metalske industrije jer je u njemu otvoreno najviše fabrika iz te oblasti i tako i zaposleno najviše metalaca. Osim metalske industrije, u sremskim opštinama poslednjih godina zastupljena je u velikom broju stranih kompanija auto-industrija, proizvodnja obuće, gume, drveta, bele tehnike...

Znatno bolji prihodi poslednjih godina beleže se i u turizmu, u čemu prednjači opština Irig, koja možda zaostaje po broju stranih direktnih investicija, ali zato ima razvijen banjski i verski turizam, koji joj donosi sigurne prihode i zapošljava izvestan broj radnika.

Ulažu Italijani, Nemci, Austrijanci

Da sremski privredni bum, koji dobija potvrdu i u broj zaposlenih i u prosečnoj plati, nije slučajan potvrđuje i činjenica da su u sedam sremskih opština najznačajnije investicije u mašinsku, prehrambenu, automobilsku, hemijsku industriju, ali i u logističko-distributivne centre i kinematografiju. Najviše stranih investicija dolazi iz Slovenije, Nemačke, Austrije, Italije, Izraela, Grčke, Velike Britanije, Hrvatske, Indonezije... Dakako, svih tih investicija i privrednog preporoda ne bi bilo da sremske opštine nisu uredile industrijske zone i investitorima ponudile dobre uslove za investiranje i obezbedile kvalifikovanu i jeftinu radnu snagu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.