NavMenu

Gas bi trebalo da poskupi, ali ipak neće - Razmatranje mogućeg rasta cene tek u junu 2017?

Izvor: eKapija/Blic Nedelja, 29.01.2017. 17:46
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Gas čiji su potrošači domaćinstva za sada neće poskupeti, mada bi do toga bi moglo da dođe ako bi se vodili metodologijom i formulama za izračunavanje, rekao je za Blic Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

- Eventualna korekcija cene gasa odnosila bi se na potrošače iz javnog snadbevanja, kojih je malo. To su domaćinstva i mali potrošači. Po količini je to malo, pa nema prevelik uticaj na ukupan bilans Srbijagasa - kaže on.

Bajatović navodi da bi do navedene korekcije cena trebalo da dođe po postojećoj metodologiji, ali se to ipak neće desiti. - Ako donesemo takvu odluku, kupce ćemo obavestiti mesec dana ranije - dodaje on.

Svi ostali koji kupuju gas od Srbijagasa po komercijalnim ugovorima mogu da računaju na poskupljenje, "ukoliko cena nafte pređe 55 USD po barelu, što trenutno nije slučaj".

Agencija za energetiku nije dobila zahtev ni od Srbijagasa, niti od distributera za povećanje cene gasa. Razmatranje mogućeg povećanja cene gasa može se očekivati tek u junu, prenosi RTS.

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da se cena gasa formira na osnovu formule, koja zavisi od kretanja cene gasa na svetskom tržištu, od cene nafte i kursa dolara.

Podsetimo, kako su objavile Novosti, na osnovu informacija koju je Srbijagas dao distributerima cena gasa trebalo bi da skoči za 14,02%. Kako piše taj list, na računima koji su u januaru stigli na adrese pojedinih domaćinstava, uz informaciju o potrošnji i obavezi plaćanja, nalazi se i napomena o mogućoj korekciji cene na 46,48 dinara.

Gas je u martu prošle godine pojeftinio za 11,8%, zbog nižih cena na svetskom tržištu. Distributeri su, međutim, već u oktobru menjali svoje cenovnike. Tada je kubik koštao 26,74 do 29,7 dinara zavisno od kategorije, a već u decembru je poskupeo na 30,13 do 33,15 dinara. Kod pojedinih distributera kupci iz kategorije "ravnomerna - neravnomerna potrošnja" su kubni metar plaćali dosad 36,48 dinara, a iz grupe "mala potrošnja" 39,41 dinar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.