NavMenu

Agrokor demantuje medijske priče o finansijskim problemima kompanije - Ulagači zabrinuti zbog duga od 3,4 mlrd EUR

Izvor: Tanjug/Novosti Petak, 27.01.2017. 12:18
Komentari
Podeli
Pad rejtinga i sve češće informacije da je hrvatski Agrokor u velikim problemima rezultirali su saopštenjem te kompanije u kojem se kaže da su "snažni i stabilni" i da mogu odgovoriti svim finansijskim obavezama u narednom periodu.

Agrokor je stabilna i snažna kompanija u regionu i po svojoj snazi može da odgovori svim finansijskim obavezama koje se nalaze pred njom u idućem razdoblju, odgovorili su za agenciju Hina iz te kompanije.

Hrvatski mediji ranije su pisali da je 2018. godina presudna za ovu firmu, jer joj tada dospeva na naplatu veći deo duga od 3,4 mlrd EUR, što je izazvalo i veliku zabrinutost ulagača. Reagovao je i hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, koji je do ulaska u politiku bio izvršni predsednik Agrokora, tvrdnjom da "misli kako je kompanija u dobrom stanju".

- Upoznat sam sa stanjem, budući da sam tamo radio - tvrdi Marić.

Iz Agrokora su jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče izvršavanja obaveza u dogledno vreme, ali sigurno je i da je smanjenje kreditnog rejtinga imalo posledice.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković takođe se osvrnuo na poslovanje Agrokora, nakon niza napisa u hrvatskim medijima u kojima se tvrdi da za kompaniju dolaze crni dani. On je rekao da veruje da ljudi koji se bave korporativnim upravljanjem Agrokorom vode računa o svim aspektima racionalnog poslovanja i da će se naći rešenje oko finansiranja.

- Agrokor je najveća hrvatska kompanija i sigurno je da ćemo pratiti sve što se događa - kazao je Plenković.

Najava bankrota pojavila se kada nije realizovan jedan kredit, nakon čega je usledio i pad rejtinga kompanije. Takođe, agencija Moody's je snizila kreditni rejting Agrokora, što je bio razlog slabijim rezultatima nego što su se očekivali, ali i sve većem dugu. Mnogi ekonomisti smatraju da će Agrokor veoma teško uspeti nakon toga da kontroliše vraćanje duga, što bi značilo nove probleme. Istovremeno je iz Agrokora saopšteno da su odustali od novog kredita nezadovoljni uslovima.


Ne tako davno i slovenački analitičari prognozirali su mogući krah Agrokora.

Hrvatski biznismen Ivica Todorić u Srbiji poseduje trgovinske lance Idea, Merkator i Roda. Vlasnik je i fabrike ulja Dijamant, fabrike vode MG Mivela, kompanija Frikom i Kikindski mlin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.