Izvor: Tanjug | Petak, 27.01.2017.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Građani Srbije spremni za vožnju u automobilima bez vozača

(Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)
Građani Srbije su veoma otvoreni prema upotrebi automobila bez vozača, pokazalo je istraživanje svetske kompanije za proizvodnju guma Goodyear, sprovedeno u saradnji sa Londonskom školom za ekonomske i političke nauke (LSE).

Kako je saopštila ta kompanija, istraživanje o mišljenjima vozača o autonomnim vozilima, odnosno automobilima bez vozača, sprovedeno je u onlajn anketi u 11 zemalja Evrope u kojoj je učestvovalo oko 12.000 ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, Srbi su dali najveći procenat pozitivnih odgovora (28%) na pitanje da li bi se osećali prijatno prilikom upotrebe automobila bez vozača i time zauzeli prvo mesto na listi 11 zemalja Evrope, ispred Španaca i Poljaka.

Žitelji Srbije su takođe na prvom mestu među zemljama u kojima je sprovedena anketa i po uverenju da bi vožnja automobilima bez vozača bila lakša od upravljanja njihovim sopstvenim vozilima, sa čime se složilo 43% anketiranih.

Kada je reč o tome da li bi se osećali prijatno ako bi delili put sa automobilima bez vozača, Srbi su nešto bili suzdržaniji sa 28% pozitivnih naspram 32% negativnih odgovora, čime su zauzeli treće mesto, dok su prvoplasirani bili Poljaci sa najvećim procentom pozitivnih odgovora na to pitanje.

Čak 48% Srba smatra da je najveći broj saobraćajnih nesreća prouzrokovan ljudskom greškom i zato se automobili bez vozača smatraju bezbednijom opcijom.

U istraživanju su učestvovale Španija, Češka, Nemačka, Italija, Srbija, Francuska, Poljska, Belgija, Holandija, Švedska i Velika Britanija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.