Izvor: eKapija | Petak, 27.01.2017.| 12:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Osnovano javno preduzeće Putevi Beograda - Nova firma upravljaće saobraćajnicama na teritoriji prestonice

Beograd (Foto: Suzana Obradović)
Skupština grada Beograda donela je odluku o osnivanju javnog preduzeća za upravljanje javnim putevima grada Beograda, navedeno je na sajtu grada.

Prema rečima Dušana Rafailovića, v.d. sekretara za saobraćaj, uporište za donošenje ove odluke nalazi se u Zakonu o javnim preduzećima, kojim se definiše delatnost od opšteg interesa.

- Takva delatnost novog javnog preduzeća jeste održavanje puteva i putne infrastrukture na teritoriji Beograda. Takođe, Zakon o lokalnoj samoupravi daje pravo lokalnoj samoupravi da za potrebe stanovništva konstituiše javno preduzeće, dok Zakon o glavnom gradu praktično Skupštini grada Beograda daje i pravo da osniva preduzeće. Statutom grada definisani su poslovi koje treba da realizuje upravljač puta, a tiče se izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i upravljanja opštinskim putevima, ulicama u naselju i državnim putevima, osim autoputa - rekao je Rafailović.

Tako će "upravljač puta" obavljati investitorske funkcije, organizovati i obavljati stručne poslove, kao i stručni nadzor. Rafailović je precizirao da se novo preduzeće zove JP Putevi Beograda, istakavši tom prilikom da postoji bitna razlika u odnosu na postojeće preduzeće Beograd put. Jedno preduzeće je upravljač i investitor, dok je drugo izvođač radova.

Novo javno preduzeće finansiraće se iz budžeta Grada Beograda.

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za saobraćaj je na kraju ocenio da će grad zahvaljujući ovom preduzeću postati bitno funkcionalniji i ekonomski isplativiji u ovoj oblasti, a postići će se i veći nivo odgovornosti.

Odbornici Skupštine grada doneli su i plan mesta za postavljanjnje stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji grada, kojim je predviđeno 150 ovakvih lokacija, sa kapacitetom jedne stanice od minimalnih 10 mesta za bicikle.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.