NavMenu

Led skupo košta i izvoznike i uvoznike - Žito vredno 70 mil EUR i dalje čeka na isporuku

Izvor: RTV Četvrtak, 26.01.2017. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
Obustava rečnog saobraćaja, zbog ledenog talasa, srpskoj ekonomiji nanosi veliku štetu. Procene su da se na dnevnom nivou izgubi oko 50.000 EUR. Oko 390 hiljada tona žita u vrednosti od oko 70 mil EUR čeka na isporuku, a proizvođači strahuju da bi im proudžetak hladnog talasa mogao naneti velike gubitke.

Hladno vreme je osim temperature u debeli minus oteralo i srpsku ekonomiju. Zbog ledenog talasa ozbiljno se tresu proizvođači žita, jer njihova roba iz skladišta ne može dalje.

- Postoji realna opasnost da, ako ovo stanje potraje, naši kupci izađu iz svojih ugovora, a mi ostanemo sa neprodatom robom. Ako ne prodamo robu, to će biti katastrofalno za naše proizvođače - kaže Vukosav Savković iz Udruženja žita Srbije.

Neizvezeno žito znači višak na domaćem tržištu. Proizvođače to ne veseli, jer višak robe znači i nižu cenu.

- Svako će raditi kalkulaciju alternativnog transporta sa cenom koja je dogovorena u Konstanci. Barže su najjeftiniji vid transporta. Može se desiti da odustanu od drugih vidova transporta, ako im ne odgovara cena, a mogu potražiti i neka druga tržišta - ističe Aleksandar Bogunović, zamenik direktora sektora poljoprivrede PKS.

Velike probleme imaju izvoznici, a muku muče i uvoznici. Trgovci naftnim derivatima sebe smatraju najvećom žrtvom ledenog talasa, jer gotovo 100% uvezenog goriva dolazi preko Dunava.

- Vanredno stanje na tržištu trenutno ne vlada, ali vlada u naftnim kompanijama koje traže sve moguće načine za sigurno snabdevanje gorivom. Kada se traže alternativni vidovi transporta onda je to daleko skuplje nego rečni transport - kaže Tomislav Mićović, predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ukoliko bi ledeno stanje potrajalo, snabdevanje naftom bi bilo još više otežano, a moglo bi da utiče i na rast cene goriva. Za sada i izvoznici i uvoznici sve nade polažu u ledolomce i što skorije temperature u plusu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.