NavMenu

Novi Beograd dobija porodilište, instituti za onkologiju i ortopedsko-hirurške bolesti nove zgrade?

Izvor: Politika Sreda, 25.01.2017. 16:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko se planovi Vlade Srbije ostvare, Novi Beograd će dobiti novo porodilište, biće dograđena zgrada Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, a novo ruho imaće Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica. Za realizaciju ovog plana potrebno je da se završe pregovori sa Evropskom investicionom bankom o prenameni 50 mil EUR iz kredita koji je odobren pre sedam godina.

Očekivanja su da će banka do leta dati zeleno svetlo za prenamenu novca za ove zdravstvene ustanove, pojašnjava Marko Blagojević, šef Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Izgradnjom nove ginekološke klinike na Novom Beogradu tamo bi se preselio sadašnji GAK Narodni front, a Direkcija za imovinu bi odlučila šta će biti sa postojećom zgradom, koja je postala tesna zbog prevelikog broja žena koje tu dolaze. Sadašnji objekat nije građen za porodilište, a problem predstavlja i nedostatak parkinga. Kada je bolnica useljena, planirano je da se na ovom mestu obavi najviše 5.500 rađanja beba. Danas ovde postoji 15 kliničko-bolničkih odeljenja, a nekada su bila samo tri.

– Novac treba da bude prenamenjen iz projekta za istraživanje i razvoj koji je dobijen 2010. godine. Želimo da pare budu utrošene za preuređenje i izgradnju ustanova koje su naučne i obrazovne institucije i imaju širu društvenu korist. Ideja je da se u izgradnju nove ginekološko-akušerske ustanove uloži oko 15 mil EUR. Razmatra se više lokacija za takvu ustanovu na Novom Beogradu, a tačna će tek biti određena – naglašava Blagojević.

Da je Novi Beograd idealna lokacija za izgradnju novog porodilišta potvrđuje i profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, zbog velikog broja stanovništva koji gravitira u tom delu grada.

– Novi Beograd treba da dobije porodilište. Ali, treba znati da i u našoj ustanovi i u GAK Narodni front imamo prostora za obavljanje još većeg broja porođaja, jer naši kapaciteti nisu u potpunosti iscrpljeni. Činjenica da u Srbiji vlada trend pada nataliteta – istakao je dr Stefanović.

"Preko mosta" se nalazi samo Zemunsko porodilište, a činjenica je da na Novom Beogradu živi oko 250.000 stanovnika i da se žene ponekad žale da kasne na porođaj u centar grada zbog gužve u saobraćaju.

– U našoj ustanovi godišnje se obavi više od 7.000 porođaja. Pacijentkinje nam stižu iz cele Srbije. Izgradnja novog porodilišta na Novom Beogradu bio bi dobar potez jer u tom delu grada nedostaje takva zdravstvena ustanova – ističe profesor dr Snežana Rakić, direktorka GAK Narodni front.

Radovi i na Institutu za onkologiju i Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjici

(Foto: shutterstock.com)
Institut za onkologiju treba da doživi proširenje. Planirana je izgradnja nove zgrade, koja bi se naslanjala na postojeću, a ujedno bi ustanova dobila nove aparate za zračenje obolelih od malignih bolesti. U Ministarstvu zdravlja naglašavaju da su 2016. godine nabavljeni novi linearni akceleratori za lečenje najtežih pacijenata sa malignim oboljenjima. Nabavljena su četiri nova aparata, a uskoro se očekuje i nabavka još minimum šest iz kredita Svetske banke. Time će se stvoriti uslovi za ukidanje liste čekanja za ovu vrstu terapije.

– Da bi onkološki pacijenti imali što bolje uslove lečenja potrebno je i proširiti postojeće kapacitete Instituta za onkologiju i radiologiju, što nije moguće uraditi u okviru zgrade stare 75 godina, već izgradnjom novog objekta. Pozicija za novu zgradu postoji, potrebno je uraditi adekvatan projekat i posle toga biće poznato koliko je novca potrebno za izgradnju i opremanje jedne ovakve zdravstvene ustanove – ističu u ovoj instituciji.

Procene su da je za takav jedan posao potrebno više desetina miliona EUR, ali je Ministarstvo zdravlja spremno da, u saradnji sa Vladom Srbije, nađe način da se ovako jedan kapitalni projekat realizuje do kraja mandata ove vlade.

Institut Banjica dobiće potpuno nov izgled jer će se posle rekonstrukcije stara zgrada ustanove vratiti stacionarnom lečenju, a biće sazidana i nova mala zgrada, gde će se nalaziti hitna služba i ambulante, iznad kojih će se prostirati operacioni blok.

– Zbog nedostatka prostora ambulante i sale su smeštane po hodnicima, a zahvaljujući usvajanju takozvanog aneksa na zgradu moći ćemo da uredimo bolnicu u skladu sa standardima 21. veka. Ta želja postoji više od tri decenije, ali je sada prvi put prepoznata i dobijena je mogućnost da se taj posao završi – kaže profesor dr Zoran Baščarević, direktor Instituta Banjica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.