Izvor: eKapija | Utorak, 24.01.2017.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Doviđenja Savamala - Zatvara se kulturni centar Mikser House u Beogradu

Nakon pet godina života i rada u Savamali, kulturna organizacija Mikser objavila je da početkom maja 2017. zatvara kulturni centar Mikser House u Karađorđevoj 46 i pokreće inicijativu za njegovo trajno preseljenje na donji Dorćol. Takođe, Mikser će u narednom periodu proširiti svoje aktivnosti u regionu otvaranjem Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

Kako je navedeno u saopštenju, Mikser House, koji je tokom pet godina svog postojanja u Savamali ugostio više od milion ljudi, odlukom uprave kuće zatvara se 1. maja 2017 godine, a razlozi za ovu odluku leže u izuzetno nepovoljnom ugovoru koji kulturna organizacija Mikser ima sa privatnom kompanijom, vlasnikom zgrade.

- Nemogućnost dobijanja dugoročnog, stabilnog ugovora, kao i kontinuirano povećanje mesečne zakupnine prostora, učinili su poslovni model Mikser House-a u Savamali potpuno neodrživim - navedeno je.

- Kroz razmenu iskustava sa ekspertima i medijima iz celog sveta dobili smo uverenje da u globalnim okvirima ne postoji nezavisna kulturna institucija koja je radila, razvijala se i opstala na kulturnom tržištu u surovijim finansijskim uslovima. Mikser House nikada nije primio nijednu dotaciju od grada i države. Ponosni smo na činjenicu da smo potpuno sami promovisali model društvenog i kreativnog preduzetništva kao ozbiljnu supstituciju modela državnog finansiranja kulture i dokazali da kreativni sektor može biti katalizator društvenog, ekonomskog i urbanog razvoja čitavog dela grada.

Kako se dodaje, odsustvo lokalne, institucionalne podrške nije sprečilo globalno prepoznavanje pozitivnog uticaja Miksera na urbanu revitalizaciju Savamale, o čemu svedoče brojne reportaže vodećih svetskih medija, od CNN-a koji je Mikser House-u kao regionalnom kulturnom fenomenu posvetio tri reportaže, do Guardian-a koji redovno prati aktivnosti Miksera, uvrstivši ga među deset najinspirativnijih prostora u celom svetu. Više od deset prestižnih svetskih univerziteta je baziralo svoja istraživanja o regeneraciji nekada zapuštenog i devastiranog dela grada na primeru saradnje Miksera i drugih kreativnih kolektiva sa stanovnicima Savamale.

Mikser festival na Dorćolu

U čvrstoj nameri da se energija Miksera ne ugasi u Beogradu, organizacija Mikser je pokrenula inicijativu za trajno preseljenje Mikser House-a u industrijski kompleks IMK – Industrija metalnih konstrukcija na Dorćolu, gde bi trebalo da bude održan i Mikser festival 2017 od 25. do 28. maja.

- U saradnji sa brojnim kreativnim i umetničkim kolektivima, transformisali bismo kompleks IMK u centar kulturnog i urbanog razvoja donjeg Dorćola, po uzoru na spontane procese koji su započeli u beogradskom kvartu Savamala pre pet godina. Imamo viziju, iskustvo, znanje i snagu da trenutno neizvesnu sudbinu "novog" Mikser House-a u Beogradu pretvorimo u novu razvojnu šansu, ali ostvarenje naše vizije zavisi od društvenog konsenzusa i preduzetničkog kapaciteta kreativnog sektora za koje ćemo se boriti u narednim mesecima, uz preko potrebnu pomoć partnerskih organizacija i institucija, stručnjaka i medija - saopšteno je.

Mikser i u Sarajevu od avgusta 2017.

U međuvremenu, više gradova u Srbiji i regionu izrazilo je želju da usvoji i implementira koncept kulturno-društvenog centra kao katalizatora urbane regeneracije. Kao rezultat tih inicijativa, Mikser najavljuje i otvaranje Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

Za pet godina u KC Mikser House u Beogradu organizovano je više od 1.500 koncerata, festivala, pozorišnih predstava, izložbi, tribina, sajmova koje smo organizovali za ovih pet godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.