NavMenu

Vlada usvojila planove poslovanja samo četiri javna preduzeća za 2017. godinu - Putevi Srbije očekuju gubitak od 9 milijardi dinara

Izvor: Novosti Utorak, 24.01.2017. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: Lunja/shutterstock.com)
Putevi Srbije će 2017. godinu verovatno završiti sa gubitkom od 8,88 milijardi dinara. Tako stoji u njihovom planu poslovanja koji je nedavno usvojila i Vlada Srbije. Ona je "zeleno svetlo" dala finansijskim programima još tri javna preduzeća - Prosvetnom pregledu, Koridorima Srbije i Srbiji kargo. Ove kompanije, međutim, nisu ispoštavale obavezu i dokumenta nisu okačile na svoje sajtove.

U zakonskom roku, kako kažu u Ministarstvu privrede, programe poslovanja za 2017. godinu dostavila su 32 javna preduzeća. Čeka se još pet firmi.

- Pet javnih preduzeća nije dostavilo svoje programe jer čekaju na usvajanje rasporeda subvencija ili lokalnih akata o budžetu - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

- Nakon razmatranja godišnjih programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća, ministarstvo je uputilo sugestije radi usaglašavanja sa smernicama za izradu godišnjih programa poslovanja za 2017. godinu ili radi dorade teksta u tehničkom smislu. To je sve uobičajena procedura.

Na doradi su planovi Pošte Srbije, Elektroprivrede Srbije, Srbijagasa, Skijališta Srbije, Nuklearnih objekata Srbije, Stare planine, Službenog glasnika, Infrastruktura železnice Srbije i Srbija voza.

- Preostali su u proceduri usvajanja - kažu u Ministarstvu privrede.

U skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, godišnji odnosno trogodišnji program poslovanja smatra se donetim kada na njega saglasnost da Vlada, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave. Neophodno je sprovesti proceduru pribavljanja mišljenja različitih organa državne uprave, kao i usklađivanja sa eventualnim primedbama i sugestijama.

Državna preduzeća dužna su da polovinu svog profita uplate u budžet. Državna kasa u 2017. godini iz ovog izvora očekuje 15,5 milijardi dinara. Znači da veruje da će oni uspešni, u zbiru, godinu završiti u "plusu" teškom 31 milijardu dinara.

Putevi Srbije zapošljavaju 122 radnika

Program poslovanja Puteva Srbije otkriva i da nameravaju da pojačaju radnu snagu. Do kraja 2017. godine biće 122 radnika više nego sada. Najveći deo, 120 novozaposlenih, biće angažovano na novim naplatnim rampama. Ukupan budžet za plate i troškove zaposlenih približio se iznosu od dve milijarde dinara. U 2015. godini na ovu stavku je išlo 1,52 milijarde dinara. Za naknade pet članova Nadzornog odbora predviđeno je 5,11 miliona dinara. Približan iznos, 5,4 miliona dinara, namenjen je otpremninama za 13 zaposlenih.


Putevi Srbije od države očekuju 6,3 milijarde dinara subvencija i 2,2 milijarde dinara ostalih davanja. Ukupno 8,5 milijardi dinara bi trebalo da im stigne iz budžeta.

Gubitaši bez sponzorstva

Smernice za izradu planova poslovanja za 2017. godinu Vlada je usvojila 17. novembra 2016. Među novim pravilima u kreiranju budžeta javnih preduzeća je da oni koji su poslovali sa gubitkom ne mogu da planiraju sredstva za sponzorstva i dotacije.

Naknade članova nadzornih odbora moraju da budu tačno navedene, kao i iznosi koje će od ostvarene dobiti uplatiti u budžet Srbije. Javna preduzeća moraju da pravdaju svaku nabavku, a naročito službenih vozila. Ne smeju da planiraju obnovu voznog parka ukoliko nisu ispunili plan iz 2016. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.