NavMenu

Fudbalski klubovi Evrope zaradili 7,4 mlrd EUR u prošloj sezoni - Najbogatiji Manchester United, Barselona i Real Madrid

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.01.2017. 14:26
Komentari
Podeli
(Foto: Bplanet/shutterstock.com)
Dvadeset fudbalskih klubova, sa najvišom zaradom na svetu, ostvarilo je prihod od 7,4 mlrd EUR u sezoni 2015/16, što čini povećanje od 12% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje 20. izdanje Fudbalske finansijske lige konsultantske kuće Deloitte.

Manchester United, Barselona i Real Madrid plasirali su se na prva tri mesta Fudbalske finansijske lige, kao što je to bio slučaj i u prvoj Fudbalskoj finansijskoj ligi, izdatoj za sezonu 1996/97. Sva tri kluba su 2015/16 probila rekord u ostvarenim prihodima od 600 mil EUR, a ujedno su i prva tri kluba koja su to do sada učinila.

U 20 izdanja, koliko je do sada imala Fudbalska finansijska liga, 42 kluba iz različitih zemalja sveta zauzimala su jedno od prvih dvadeset mesta, dok je samo 10 klubova svake godine uspelo da se tu i zadrži. Samo su Manchester United i Real Madrid oduvek držali vodeće pozicije.

Manchester United je u Fudbalskoj finansijskoj ligi 2017, ponovo zauzeo prvo mesto, time rušeći jedanaestogodišnji primat Real Madrida. Prihod od 689 mil EUR koji je Manchester United imao predstavlja najviši prihod koji je ijedan klub ostvario, sa snažnim porastom u sve tri kategorije (zarada na dan utakmice, zarada od prenosa i zarada od reklama), u poređenju sa sezonom 2014/15. Zarada koju je klub ostvarivao na dan utakmice i zarada od prenosa pospešena je povratkom u UEFA Ligu šampiona, ali su zapravo komercijalni prihodi, koji iznose 100 mil EUR, otvorili Junajtedu vrata za prolaz na prvo mesto.

- Manchester United je morao da čeka 11 godina, kako bi povratio poziciju kluba sa najvišim prihodima na svetskom nivou, i za to im je bio potreban fantastičan rast komercijalnih prihoda. Sposobnost članova ovog kluba da tokom poslednjih godina sklapaju izuzetno vredna komercijalna partnerstva, bila je ključan faktor u ponovnom zauzimanju prvog mesta u Finansijskoj fudbalskoj ligi - kaže partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u kompaniji Deloitte Den Džons.

- Imajući to u vidu, može se reći da će naredne godine imati jaku konkurenciju u borbi za prvo mesto, i to u klubovima Barselona i Real Madrid, prvenstveno zbog izostanka iz Lige šampiona i slabljenja funte u odnosu na evro, ali dugoročno posmatrano, i zbog toga što će ostali klubovi pratiti presedan koji je United napravio, i na komercijalno tržište će stupati postavljajući slične uslove - dodaje Džons.

Dobre strane Premijer lige

Iz Engleske Premijer lige se ove godine među prvih 20 plasiralo osam klubova, čime je ova liga ponovo dostigla sopstveni rekord. Završnica izvanredne godine koju je imao Lester City, svakako jeste zauzimanje 20. mesta među fudbalskim klubovima sa najvišim prihodima na svetskom nivou. Podstaknut osvajanjem titule, prihod za 2015/16, koji iznosi 172,1 mil EUR, predstavlja gotovo petostruko uvećan prihod u odnosu na onaj ostvaren samo dve godine ranije, u sezoni 2013/14.

Arsenal, Chelsea, Liverpool i Tottenham ostaju na sedmom, osmom, devetom, odnosno dvanaestom mestu. Važnu promenu predstavlja i ulazak Manchester City-a među prvih pet klubova, budući da je ovaj tim zauzeo peto mesto nakon uspešne igre u UEFA Ligi šampiona. Ovo je, posle sezone 2011/12, prvi put da su se dva engleska kluba plasirala u prvih pet. West Ham United F.C. je još jedan engleski predstavnik, koji se našao na 18. mestu.

- Finansijska fudbalska liga ponovo dokazuje finansijsku snagu Premijer lige. Primer Lester City-a pokazuje da dobar plasman u Premijer ligi omogućava svakom timu ulazak među najboljih 20. Budući da se Lester već kvalifikovao za 16. rundu ovogodišnje Lige šampiona, možemo očekivati da zadrže poziciju među prvih 20, a čak je moguće i da će se popeti nekoliko mesta - kaže viši rukovodilac u kompaniji Deloitte Tim Bridž.

Evropska elita

Prvih pet upotpunjuje i Bayern Munchen na četvrtoj poziciji, dok je Paris Saint-Germain pao na šesto mesto. I ove godine je Paris Saint-Germain jedini francuski klub u Finansijskoj fudbalskoj ligi, dok je Zenit St. Peterburg jedini ruski klub. Četiri kluba iz Italije su se plasirala među najboljih 20. Juventus je ostvario najviši plasman, deseto mesto, Roma je napredovala do 15. pozicije, a Milan je prvi put ikada na 16. mestu Finansijske fudbalske lige. Inter je poslednji italijanski klub, koji se našao na 19. poziciji. Međutim, kako je verovatno da će zarada od prenosa Premijer lige doneti značajnu podršku engleskim klubovima prilikom plasmana u narednoj Finansijskoj fudbalskoj ligi, realno je da će Milan ili Inter, ako ne i oba ova kluba, posle više godina ispasti iz prvih 20.

- U Finansijskoj fudbalskoj ligi 2015/16 zabeležen je ukupan rast prihoda najboljih 20 klubova od 12%, u poređenju sa 8% ostvarenih prethodne godine. Možemo očekivati još veći rast i sledeće godine, budući da će klubovi, koji se takmiče u Premijer ligi, ostvariti veću zaradu zahvaljujući rekordnim iznosima od ugovora sklopljenim sa televizijskim kućama. Velika je verovatnoća da će naredne godine skoro svi klubovi Premijer lige naći svoje mesto među najboljih 30 - dodaje Bridž.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.