NavMenu

RETROSPEKTIVA 2016 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Nedelja, 29.01.2017. 17:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ssguy/shutterstock.com)Ilustracija
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2016. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji SAOBRAĆAJ.

Sektor saobraćaja tokom 2016. godine obeležilo je ulaganje u ključna čvorišta u Srbiji, preko kojih su zemlje Balkana povezane sa ostatkom Evrope. S obzirom na to kakav je teritorijalni položaj naše zemlje, potpuno je prirodno da upravo ulaganje u ključne transnacionalne saobraćajnice izazove najviše interesovanja i pažnje.

Osim koridora 10 i 11, o kojima je bilo reči i tokom prethodnih godina, tokom 2016. se ulagalo ili su planirana ulaganja u železničku infrastrukturu, aviosaobraćaj, mostove... Jedno od gradilišta, na kojem se radilo, nalazi se na autoputu Beograd – Niš, kod Vrčina, gde će, zbog izgradnje robne kuće IKEA, biti premeštena naplatna rampa Bubanj Potok. Intresovanje naših čitalaca privukla je i priča o izgradnji metroa, iako nije realno da bude realizovana u skorije vreme.

Gotovo svi projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture su višegodišnji, pa je o nekima već bilo reči prethodnih godina, a sigurno je da će i ubuduće privlačiti dosta pažnje, te da će se oko njih dizati mnogo prašine.

Autobuska i železnička stanica u Novom Beogradu (Foto: Milica Stevuljević)Autobuska i železnička stanica u Novom Beogradu
Izgradnja nove autobuske i železničke stanice u Novom Beogradu, odnosno njihovo izmeštanje sa postojećih lokacija, privuklo je najviše pažnje naših čitalaca tokom 2016. godine i nalazi se na prvom mestu rang liste. Premeštanje objekata iz dela grada na kome će biti izgrađeni objekti Beograda na vodi, pominje se već nekoliko godina, a prema poslednjim najavama, izgradnja autobuske stanice u Novom Beogradu, trebalo bi da počne na proleće 2017. Kompanija Bauwesen iz Lazarevca, u saradnji sa Saobraćajnim institutom CIP, Meta Balkanom, Geomehanikom i Krip inženjeringom iz Beograda, gradiće prvu zgradu buduće Glavne autobuske stanice u Bloku 42.

Na drugom mestu naše liste je još jedno saobraćajno čvorište - Aerodrom Nikola Tesla. Sudeći prema najavama i onome što je urađeno na povećanju kapaciteta beogradskog aerodroma, putnike od naredne godine očekuje manje gužve, više komfora i novi sadržaji. U avgustu 2016. predstavljen je plan kojim se definišu namena, kapaciteti i sadržaji aerodromskog kompleksa. Realizacija planiranih aktivnosti sprovodiće se u pet faza, u periodu od 2016. do 2040. godine. Obnova Terminala 1 nastavljena je u decembru 2016, a u planu je postavljanje novog transportnog sistema, čime bi kapaciteti najveće vazdušne luke u Srbiji trebalo da budu uvećani za 30%.

Radovi na Koridoru 11 našli su se na trećem mestu naše liste. Autoput Ljig – Preljina, dužine 40,35 km, otvoren je u novembru 2016. godine. Na njemu je izgrađeno je 66 mostova, a na deonici se nalaze i tri petlje. Radovi na Koridoru 11 biće nastavljeni tokom 2017. Osim završetka deonice od Beograda do Čačka, gradnja autoputa Surčin – Obrenovac, prema najavi ministarke Zorane Mihajlović, počeće 1. marta 2017. godine, a radove će finansirati kineska Exim banka. Ugovor, vredan 208 mil EUR, potpisan je na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi.

(Železnička stanica Beograd Centar u Prokopu) Višedecenijski projekat izgradnje glavne železničke stanice Beograd Centar u Prokopu, zauzeo je visoko, četvrto mesto na najnovijoj listi investicija u oblasti saobraćajne infrastrukture. Nakon 42 godine od prvih radova, u ovu železničku stanicu stigala je i prva kompozicija, kada je, krajem januara 2016. godine, ona otvorena za saobraćaj. Da bi ovo saobraćajno čvorište profunkcionisalo, neophodna je izgradnja pristupnih saobraćajnica, stanične zgrade, ulaganje u dodatnu infrastrukturu...

Beograd bi u narednom periodu mogao da dobije još jedan most preko Dunava, kod Ade Huje. Ova saobraćajnica, dužine skoro tri kilometra, čijom izgradnjom bi se spojili Pančevački i Slanački put, zauzela je peto mesto na rang listi. Izrada idejnog projekta, sa studijom opravdanosti za izgradnju mosta, poverena je konzorcijumu koji čine DB Inženjering iz Beograda, Ponting i Gradis iz Maribora, kao i MHM projekt i AB & Co geosystems iz Novog Sada. Podsećamo, kako je eKapija ranije pisala, prostor oko Ade Huje uskoro bi mogao da bude Meka za graditelje, a izgradnja ovog mosta, svakako bi privukla nove investitore.

Na našoj listi našla su se još dva aerodroma, deleći šesto mesto – Ponikve kod Užica i Ečka kod Zrenjanina. Za potpunu rekonstrukciju užičkog aerodroma potrebno je dva meseca, ali i oko 2,5 mil EUR. Direktor ovog aerodroma Saša Savić, sredinom decembra, rekao je da očekuje da će u 2017. godini sredstva potrebna za nastavak rekonstrukcije biti obezbeđena. Na pistu zrenjaninskog aerodroma, u septembru 2016, posle osam godina, sletao je prvi avion, što bi mogla da bude i najava obnove ove vojvođanske vazdušne luke.

Stari savski most (Foto: Suzana Obradović)Stari savski most
Najava radova na Starom savskom mostu, kao i 2015. godine, nalazi se i na ovogodišnjoj listi, i to na sedmom mestu. Plan Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je da radovi počnu sredinom 2018. godine. Za ovaj most Direkcija je predstavila četiri moguće varijante. Tri podrazumevaju zadržavanje postojećeg luka mosta, uz različite varijante dodatnih saobraćajnih traka, dok četvrta predviđa potpuno novi luk, sličan postojećem.

Izmeštanje naplatne rampe Bubanj Potok u Vrčin, nalazi se na osmom mestu naše liste. Iako je, prema prvobitnim najavama, ova naplatna rampa na autoputu Beograd – Niš trebalo da proradi 15. oktobra 2016. godine, izmeštanje je odloženo za sedam meseci, pa bi radovi trebalo da budu završeni 15. maja 2017. Izgradnju naplatne stanice sa 23 saobraćajne trake, austrijska firma Strabag, uz pomoć Vojvodina puta iz Pančeva i PZP Zaječar, počela je u martu 2016. godine.

I radovi na novoj luci Beograd mogli bi da počnu tokom 2017. godine, a najava ove investicije zauzela je deveto mesto na našoj rang listi. Ovaj transportno-logistički objekat biće izgrađen na levoj obali Dunava, nedaleko od Pupinovog mosta u opštini Palilula. Lučko područje će se prostirati na oko 328 ha, a obuhvataće pristaništa sa basenima, lučke terminale i logističke centre, u kojima se vrše lučke delatnosti, Planska dokumentacija se radi u skladu sa memorandumom, koji su potpisali predstavnici kompanije China Environmental Energy Holdings i ministarka građevinasrtva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

(Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
Izraz "brze pruge Srbije" uskoro bi mogao da izgubi svoje uobičajeno, ironično značenje, izgradnjom pruge Beograd – Budimpešta. Ovaj kapitalni projekat, zauzeo je deseto mesto na našoj listi, a izgradnja će biti finansirana ih kredita. Gradnja pruge, kojom će se vozovi kretati brzinom od 200 km na čas, trebalo bi da počne u drugoj polovini 2017. godine i imaće tri faze.

Interesovanje naših čitalaca privukla je i najava dolaska nemačke low cost autobuske kompanije Flexibus. Ovaj međunarodni autoprevoznik posluje od 2013. godine i ima mrežu od 100.000 dnevnih autobuskih linija, između 900 destinacija, u 20 zemalja Evrope. U toku 2017. mogao bi da počne da prevozi i po Srbiji, a nalazi se na 11. mestu naše liste.

I ove godine svoje mesto najinteresantnijih investicija zauzima Koridor 10, ovog puta na 12. mestu. Tokom 2016. otvorene su nove deonice, a o ovom koridoru biće sigurno reči i narednih godina.

Od 13. do 17. mesta na rang listi su radovi u prestonici. Obilaznica oko Beograda, koja je na 13. mestu, još jedan je projekat čija će se izgradnja finanasirati iz kineskog kredita. Na 14. mestu je tunel između Savskog amfiteatra i Dunavskog priobalja Beograd. Problem sa parkiranjem u Beogradu mogao bi da bude rešen izgradnjom podzemne garaže Studentski trg, koja je na 15. mestu naše liste. Priča o budućem beogradskom metrou, privlačiće nesumnjivo pažnju naših čitalaca i narednih godina, a ovog puta je na 16. mestu, dok su se pristupne saobraćajnice ka mostu na Adi, plasirale na 17. mesto.

Srbija i Rumunija ubuduće mogle bi da budu povezane još jednom saobraćajnicom, autoputem Beograd – Temišvar. Ovaj put, dužine 130 km, trebalo bi da bude deo Koridora 11, što je velika šansa za razvoj južnobanatskog okruga i privlačenje stranih investicija, a na našoj listi investicija zauzima 18. mesto. Slede proširenje Zrenjaninskog puta (19. pozicija) i izgradnja mosta preko Save kod Ostružnice (20. pozicija).

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA, NEKRETNINE, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM, ZABAVA i REKREACIJA i ENERGETIKA?

Tagovi:
Lasta Beograd
Bauwesen Vreoci
Morava IN Kruševac
Koridori Srbije Beograd
GP Planum Zemun
Azvirt Beograd
Rudarsko topioničarski basen Bor
STRABAG Beograd
AB & Co Geosystems Novi Sad
RZD International Beograd
FlixBus Munich Berlin
Fleksibus
World Bank Belgrade
Construcciones Rubau SA Đirona Španija
Rubau Beograd
transnacionalne saobraćajnice
železnička infrastruktura
nova autobuska stanica u Beogradu
autobuska stanica blok 42
železnička stanica blok 42
nova železnička stanica
obnova aerodroma Nikola Tesla
autoput Ljig Preljina
autoput Surčin Obrenovac
Zorana Mihajlović
Exim bank
Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope
železnička stanica Prokop
mostovi u Beogradu
most Ada Huja
Pančevački put
Slanački put
idejni projekat za most kod Ade Huje
Ponting i Gradis Maribor
rekonstrukcija aerodroma Ponikve
rekonstrukcija aerodroma Ečka
Saša Savić
Stari savski most
naplatna rampa Bubanj Potok
izmeštanje naplatne rampe Bubanj Potok
autoput Beograd Niš
naplatna rampa Vrčin
Pupinov most
China Environmental Energy Holdings
brze pruge Srbije
pruga Beograd Budimpešta
brza pruga Beograd Budimpešta
Obilaznica oko Beograda
izgradnja obilaznice oko Beograda
tunel savski amfiteatar dunavsko priobalje
podzemna garaža Studentski trg
garaže u Beogradu
parking u Beogradu
izgradnja metroa u Beogradu
metro Beograd
most na Adi
autoput Beograd Temišvar
proširenje Zrenjaninskog puta
Zrenjaninski put
most kod Ostružnice
most na Savi
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2016
retrospektiva
retrospektiva 2016
retrospektiva saobraćaj
eKapija retrospektiva saobraćaj 2016
eKapija retrospektiva saobraćaj
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.