NavMenu

Sjajni rezultati poznate nemačke logističke kompanije “SCHENKER” u Srbiji, najava novih projekata i iznenađenja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.04.2008. 14:06
Komentari
Podeli

(Slavoljub Jevtić)

Kompanija “Schenker”, koja je u Srbiji reosnovana maja 2002. godine, već šestu godinu za redom beleži konstantni rast obima poslovanja i broja zaposlenih. Rast prometa na godišnjem nivou u protekle četiri godine bio je između 25% i 30% (!), dok je za 2008. godinu očekivan još bolji rezultat, izjavio je u razgovoru sa urednicima eKapije Slavoljub Jevtić, direktor “Schenker” kompanije za Srbiju, prilikom prezentacije koja je održana u Kragujevcu, na manifestaciji “Indija u srcu Srbije”.

Koncern Schenker

“Schenker”, deo divizije "Transport i logistika" u okviru “Nemačkih Železnica” (Deutsche Bahn), jedan je od vodećih svetskih provajdera integrisanih logističkih usluga sa ponudom u oblastima kopnenog, vazdušnog i prekomorskog transporta, kao i u sveobuhvatnim logističkim rešenjima i rešenjima za lančano snabdevanje proizvodnje. Promet grupacije u 2007. godini bio je iznad 13,2 mlrd EUR, kompanija postoji 136 godina i ima 55.000 zaposlenih u oko 1.500 kancelarija u 150 zemalja.

Schenker u Srbiji

Prema rečima Jevtića, kompanija u Srbiji, u skladu sa poslovnom politikom i standardima kvaliteta osnivača “Schenker”, pruža jednako dobar servis kao i sve ostale filijale ove grupacije u svetu.

- “Schenker” Beograd trenutno ima najraznovrsniju ponudu usluga na domaćem tržištu, a veličina i pozicioniranost kompanije u svetu je garancija za kvalitet i poštovanje standarda kojih se sve poslovnice strogo pridržavaju – naveo je on.

Zbirni transport – posebna usluga kompanije

Kao jednu od posebnih usluga “Schenkera” Jevtić izdvaja zbirni transport.

- Zbirni transport je specifična vrsta drumskog transporta koja se radi po “hub sistemu”. U habovima (čvorištima) se sakupljaju pošiljke za jedno gravitaciono područije, odakle se zatim vrši otprema i nastavlja distribucija do krajnjeg korisnika. Specifičnost je u tome što se « papirologija » za veliki broj pošiljki završi sa jednim transportnim dokumentom. Nema više izvoznih, niti uvoznih carinjenja a pošiljka koristi pogodnosti posebnih tarifa ili zbirnih kontejnera. Schenker ovom uslugom pokriva ceo svet, a samo iz Azije postoji 98 redovnih zbirnih linija koje svake nedelje putuju ka Evropi - objašnjava Jevtić.

Nova “zbirna linija” Srbije sa Turskom, kao i još jedna između Srbije i Nemačke

Kako kaže Jevtić, u planu je nova zbirna linija Srbije sa Turskom, a do kraja godine se, pored već postojeće, očekuje još jedna sa Nemčkom.

- Distribucija iz glavnih habova u Frankfurtu i Beču do Beograda se vrši “road feeder” servisom koji je kamionski transport, ali poseduje status avionskih pošiljaka, što znači da ima prioritet na granici i dolazi direktno na carinsko skladište Schenkera u Beogradu. Ovakav sistem pruža mogućnost produženja roka za plaćanje carine jer se roba nalazi u Schenkerovom skladištu - objašnjava Jevtić.

Po rečima našeg sagovornika, glavni pravci transporta robe sa domaćeg tržišta su Nemčka, Austija, Italija, Holadnija, Francuska i Španija dok su Koper, Rijeka, Solun, Bar i Konstanca glavne luke sa kojima posluje.

Vazdušni transport „Jet Cargo“ – za veze Srbije sa celim svetom

- U vazdušnom saobraćaju ostvaruje se godišnji rast od 20%, uveden je i “Jet Cargo” servis koji je namenjen dalekim destinacijama i za sada postoje “3 Jet Cargo” linije od Tajvana, Hong Konga i Šangaja, koji od ponedeljka do petka prevoze robu do centrale u Beču, odakle se nastavlja zbirni transport i distribucija do carinskog skladišta u Beogradu. Bazna tarifa za ovu uslugu je 3,20 USD po kilogramu - napominje Jevtić.

“Schenker” na olimpijadama, svetskim sajmovima, Eurosongu …

Osim drumskog, pomorskog, železničkog, vazdušnog saobraćaja, specijalng transporta i transport opasnih materjala, carinskog posredovanja, skladištenja i distribucija, “Schenker” je i generalni špediter svih svetskih sajmova i globalnih sportskih dešavanja, kao i prošlogodišnje pesme Evropvizije.

- Za potrebe Olimpijskih igara u Atini 2004. godine “Schenker” je dostavio 30.000 tona robe a za ovogodišnje u Pekingu se očekuje između 55.000 i 60.000.

“Schenker” – od 1890 u Beogradu !

“Schenker” je osnovan 1872. u Beču, a 1890. je otvorena poslovnica u Beogradu i radila je do 1937. kada je, iz neznanih razloga 4 godine pred rat, prekinuto poslovanje a firma premeštena u Sofiju. Kasnije,1946. godine osnovan je Yugošped koji je dugo godina bio partner “Schenkera”.

U arhivi koncerna nalazi se i podatak da su davne 1890. godine, 31. januara, preko špeditera “Schenker” bile poslate knjige iz Srbije za Makedoniju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.