NavMenu

Prodaja automobila u petoj brzini - Kupovina novih vozila u Srbiji u 2016. porasla za 22%

Izvor: Novosti Subota, 21.01.2017. 12:57
Komentari
Podeli
U Srbiji je u 2016. godini prodato 26.525 novih vozila, pokazuju podaci Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova i MUP Srbije. To je za 22% više nego u 2015. kada je prodato 21.784 automobila. Još važnije je, kažu uvoznici, to što je trend rasta nastavljen posle sušnih godina i ulaska u veliku krizu posle berićetne 2008. kada je prodato, u ovim uslovima i dalje nezamislivih, 57.000 novih vozila.

Razlozi bolje prodaje su brojni. Od povoljnijih kredita do smanjivanja marži. Fiat, na primer, uspešno sprovodi akciju "staro za novo", a u tome su mu se pridružile i brojne druge kompanije (i dalje bez ikakve pomoći države), a banke su ponudile i beskamatne kredite, ali i dinarske, bez učešća, sa manjim kamatnim stopama i to na rate do 84 meseca.

- Ne treba zanemariti ni privredni rast – kaže Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika.

- Ne samo da su građani rešili da obnove svoj vozni park, već su to uradile i kompanije. Pritom su se i uvoznici prestrojili, uveli mnoge novine u poslovanje, i to je moralo da da rezultat.

Najprodavaniji brend i lane je bio Fiat, a kompanija Fiat Chrysler Automobili Srbija je, uz činjenicu da je prodala 4.330 novih automobila ukupno, imala i najprodavaniji automobil. Ta laskava titula ponovo je pripala domaćem vozilu Fiat 500L, koga je pazarilo 2.000 naših sugrađana.

Velikog razloga za zadovoljstvo imaju i u kompaniji Renault-Nissan Srbija koja je, pored ova dva brenda, zastupnik i prodavac i japanskog Nissan-a. Ukupno, računajući sve tri marke, ova kompanija je prodala 4.216 vozila. Renault je prodao 2.077 automobila, Dacia 1.682 i Nissan 457.

Skoro da nema uvoznika koji nije zadovoljan prošlogodišnjim rezultatima. Išlo je veoma dobro i prodavcima luksuznih automobila. Najviše su se radovali dileri Audija koji su isporučili 688 vozila. Mercedes je plasirao 493, a BMW 462 automobila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.