NavMenu

Dnevna potrošnja struje u januaru 2017. i do 138 miliona kilovata - Elektroenergetski sistem stabilan uprkos niskim temperaturama

Izvor: Tanjug Subota, 21.01.2017. 09:55
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Dnevna potrošnja struje u januaru 2017. godine, kada se u nekim delovima Srbije temperatura spuštala i do 33 stepena Celzijusa ispod nule, iznosila je 138 miliona kilovat-sati, što je 20% više nego u istom periodu prošle godine. Kako se navodi u saopštenju Elektroprivrede Srbije, uprkos niskim temperaturama i velikoj potrošnji, elektroenergetski sistem je bio stabilan, za šta su zaslužni rudari, energetičari i monteri EPS-a, koji su u takvim uslovima na kopovima Kolubare i Kostolca iskopali na desetine hiljada tona lignita, ispunili planove u termo i hidroelektranama, i popravili sve kvarove izazvane mećavom.

- Najteže je u trećoj smeni, tada je najjači mraz. Ljudi moraju često da rade napolju, da pomeraju kablove, a ruke se lepe za metalne gelendere. Pre neku noć bilo je minus 30, kada su crvene šipke bile bele kao sneg – opisao je rudar RB Kolubara Dejan Marković.

Radnici Pripremne službe na kopu ističu da ih ni sibirski uslovi ne sprečavaju da obave zadatke i navode da se na razne načine dovijaju kako u takvim uslovima da odlede i pokrenu trake rudarskih sistema, koristeći čak i toplu vodu iz cisterni i posipanje lužinom.

- Zbog velike hladnoće, elektrooprema se ledi. Možda je najteža situacija na mašinskim sklopovima i delovima, koji mogu i da puknu zbog mraza - kažu iskusni rudari EPS-a.

Posao nije bio lakši ni monterima koji su se po mećavi i nepristupačnim terenima probijali da bi otklonili kvarove i domaćinstvima u selima okovanim snegom i ledom u što kraćem roku obezbedili električnu energiju. I u najtežim danima, kada je besnela mećava, bez struje nije bilo najviše 0,1% od ukupno tri i po miliona potrošača u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.