NavMenu

Privremeni zakup Fabrike akumulatora Sombor nije rešenje za probleme - Prodaja fabrike omogućila bi investicije u novu opremu

Izvor: eKapija Petak, 20.01.2017. 11:11
Komentari
Podeli
Sombor (Foto: Rajko Karišić)Sombor
Socijalno-ekonomski savet Grada Sombora razmotrio je aktuelnu situaciju u Fabrici akumulatora Sombor (FAS). Kako je navedeno na zvaničnom sajtu grada, na sastanak Saveta bili su pozvani predstavnici zakupca FAS-a i stečajni upravnik, ali su se pozivu odazvali samo predstavnici firme Dem Hellas iz Beograda, koja je zakupila prostorije Fabrike akumulatora.

- Privremeni zakup FAS-a nije rešenje za probleme u ovoj farbici, a posebno kod društveno neodgovornih poslodavaca - stav je Savet.

Savet smatra da nadležne institucije treba da izvrše ekološka merenja u ovoj firmi, te da o rezultatima obaveste zainteresovane strane.

- Fabriku akumulatora, u što kraćem vremenskom periodu, treba prodati kompanijama koje se bave proizvodnjom akumulatora i koje su na tržištu prepoznatljive. Samo takva prodaja bi omogućila investicije u novu opremu, obezbedila poštovanje propisa u oblasti zaštite životne sredine i zaštite na radu - zaključio je Savet.

Podsetimo, Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je Fabrici akumulatora Sombor (FAS) prekinuto snabdevanje električnom energijom, posle više pokušaja da se na zakonski način reguliše ugovorni odnos. Kako je navedeno, ne postoji nijedan zakonski uslov da se nastavi isporuka električne energije toj fabrici, jer je komercijalni ugovor o snabdevanju, koji je EPS potpisala sa Fabrikom akumulatora, istekao 31. decembra 2016. i stečajni upravnik te fabrike je zahtevao da se fabrika isključi sa elektromreže. Dodaje se da zakupac prostorija FAS-a, Dem Hellas, bez saglasnosti vlasnika, nema nikakvog pravnog osnova da potpiše ugovor o snabdevanju i ističe da je i Privredni sud u Beogradu odbacio predlog te firme da se odredi privremena mera sprečavanja obustave isporuke električne energije.


Kompanija DEM Hellas, zakupac FAS-a, saopštila je da je ponudila EPS-u isplatu zaostalog duga prethodnog zakupca i sva ostala dugovanja otkako je fabrika u zakupu, ali da EPS to nije prihvatio - prenosi Tanjug. DEM Hellas je poručio da će dokazati da postoji zakonski osnov za potpisivanje ugovora za snabdevanje električnom energijom i najavio dolazak vlasnika te kompanije Eftimiusa Karanasiosisa, koji će se obratiti na konferenciji za medije.

Na sastanku Socijalno-ekonomski savet Grada Sombora rečeno je da se Savet neće baviti pitanjem isključenja električne energije, što se rešava plaćanjem računa, jer je njihova uloga da vode računa, kako o interesima zaposlenih, tako i opštem interesu Grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.