Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.01.2017.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2016 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: zeljkodan/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2016. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA.

Vlada Srbije 2016. godne donela je Strategiju razvoja turizma od 2016. do 2025. godine, kojom je predviđeno zaposlenje 40.000 novih radnika u ovom sektoru, dostizanje prihoda od ove delatnosti od 5 mlrd USD i privlačenje većeg broja stranih tusrista. Strategija, između ostalog, predviđa i različite mere podrške države sektoru turizma, kao i ravnomeran razvoj 18 turističkih područja, za koje je urađen akcioni plan, sa opisanim atrakcijama i proizvodima, kao i zadacima i merama podrške koje treba realizovati.

Predviđenom ravnomernom razvoju turističkih destinacija širom zemlje, u prilog ide i zainteresovanost investitora za ulaganje u ovu oblast tokom 2016. godine. Zato je i jedan od zaključaka, na osnovu naše liste investicija i investicionih ideja u ovoj oblasti, da 2016. godinu u turizmu nije obeležila beogradizacija, iako se 8 od 20 investicija, koje su našim čitaocima privukle najviše pažnje tokom prethodne godine, nalazi se u prestonici. Među ulagačima ima već poznatih igrača, ali i novih, kako domaćih, tako i stranih.

Ako je suditi po ovoj listi, Srbija postaje sve privlačnija zemlja za održavanje poslovnih skupova, a izgradnja i rekonstrukcija kongresnih centara čini osnovu razvoja ove grane turizma. Na Kopaoniku, Zlatiboru i Rtnju tokom 2016. bilo je novih dešavanja, dok se banje ni ovog puta nisu proslavile. Možda se situacija promeni kada budu privatizovane.

Evo i liste investicija u oblasti turizma, zabave i rekreacije, koje su privukle najviše pažnje čitalaca u toku 2016. godine.

Hotel Hilton u Beogradu
Hotel Hilton u Beogradu
Veliki svetski lanac hotela Hilton napravio je skok u odnosu na listu iz 2015. godine, na kojoj je zauzimao 4. mesto, i sada predvodi kolonu. Nakon najave da će se na beogradskom trgu Slavija, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, naći hotel ovog lanca, kamen temeljac je postavljen 17. aprila 2016, a četiri meseca kasnije, 26. avgusta, postavljena je i prva ploča Hilton hotela. Kako je eKapija ranije pisala, beogradski Hilton prostiraće se na ukupno 32.418 m2, imaće 250 soba i apartmana, osam spratova, a na krovu restoran sa otvorenom terasom. Izgradnja luksuznog kompleksa, trebalo bi da bude završena 2018. godine, a, kako je najavljeno, u ovaj projekat biće uloženo 70 mil EUR.

Drugo mesto zauzima priča o izgradnji pešačkog mosta, pasarele i gondole koja će spojiti savsko priobalje i Kalemegdan. Početak izgradnje vijugavog mosta, trebalo je da počne u junu 2016, a uprkos tome što je glavni gradski urbanista Milutin Folić najavio da će pasarela biti završena do kraja prošle godine, njena izgradnja nije ni počela. Ova pasarela trebalo bi da spoji beogradsku tvrđavu i obalu Save, kod Beton hale. Svoju vezu sa Kalemegdanom izgradnjom gondole trebalo bi da dobije i novobeogradsko savsko pristanište. Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, najavio je početak radova na projektu do kraja 2017, a do 26. januara traje tender za izradu tehničke dokumentacije za njenu izgradnju. Visinska razlika gondole trebalo bi da bude oko 30-40 metara, horizontalna dužina trase oko 1.000 metara, dok će na sat moći da prevozi 3.000 ljudi.

(Foto: photopixel/shutterstock.com)
Iako nije izgrađena, beogradska gondola vozi nas na treće mesto i to na Zlatibor. Tamo bismo Gold gondolom mogli dalje do Tornika, već ove godine, kada bi, kako je najavljivano trebalo da bude završena. Ipak, nerešena imovinsko-pravna pitanja koče izgradnju gondole kapacita 600 putnika na sat, na trasi dugoj devet kilometara, pa se i dalje ne može sa sigurnošću govoriti o datumima. Gondola će se kretati iz turističkog centra Zlatibora do vrha Tornik, preko međustanice u neposrednoj blizini Ribničkog jezera. Zahvaljujući ovoj žičari, najviši vrh Zlatibora, dobio bi pun sjaj, a skijaši bi mogli u potpunosti da uživaju, daleko od žiže ovog turističkog centra. Iako se čini da je ova vazdušna banja previše urbanizovana, i dalje ima mesta za razvijanje turizma. Kako bi se definisali kapaciteti skijališta Tornik, Opština Čajetina pripremila je urbanističku dokumentaciju, kojom je predviđena gradnja novih sportskih, rekreativnih i ugostiteljskih objekata.

Iz vazdušne, dalje putujemo u Vrnjačku Banju, a na četvrtom mestu naše liste našla specijalna bolnica Merkur iz ovog mesta, koja nastavlja sa ulaganjem u zdravstveni turizam, a u februaru 2016. počela je rekonstrukciju vile Romanija. Kako je za eKapiju rečeno, očekuje se da nova bolnica bude završena na leto 2017. Pored rekonstrukcije vile Romanija, gradi se i novi objekat, površine oko 3.500 m2, sa 75 ležajeva i mogućnošću proširenja do 85 ležajeva, uz medicinski blok kao i moderan Spa centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom.

Peto mesto vraća nas u prestonicu i u vode kongresnog turizma. Kompanija Delta Real Estate kupila je krajem oktobra 2016. godine hotel Holiday Inn i Belexpo centar na Novom Beogradu. Iz ove kompanije najavljena je rekonstrukcija dela hotela, dok će Belexpocentar biti pretvoren u multifunkcionalan objekat, u kom će moći da budu organizovani najrazličitiji događaji.

Hotel Holiday Inn u Novom Sadu
Hotel Holiday Inn u Novom Sadu (Foto: aleksandar-gradnja.rs)
Još jedan Holiday Inn, ali u Novom Sadu, mogao bi da otvori vrata posetiocima u 2017. godini. Šesto mesto naše liste zauzela je investicija MK Group u kupovinu objekta na uglu Futoškog puta i Bulevara Evropa u Novom Sadu, koji je predviđen za hotel visoke kategorije. Osim vrhunskog smeštaja, gostima će na biti raspolaganju spa i welness sadržaji na 800 kvadratnih metara, moderan kongresni centar, restoran internacionalne kuhinje i drugi dodatni sadržaji, a ceo objekat prostire se na 11.000 kvadratnih metara.

U kongresni turizam MK Group ulaže i na Kopaoniku gde je otvoreno novo krilo hotela Grand. Investicija u ovaj hotel nalazi se na sedmom mestu naše liste. U novom krilu smešteno je 70 luksuznih apartmana, otvoreni bazen, kongresni centar, sa salom kapaciteta i do 600 učesnika, dok će najveća multifunkcionalna sala u hotelu Grand moći da primi i do 1.500 učesnika.

Hotel Trace na Vlasinskom jezeru
Hotel Trace na Vlasinskom jezeru (Foto: YouTube/screenshot)
U prilog razvoju turizma na teritoriji čitave Srbije ide i investicija arapskog biznismen Ali Abdula Ms al Macki iz Katara. Kupovina četiri hotela na jugu Srbije - Vilin lug u Crnoj Travi, Srbija u Surdulici i Jezero i Promaja na obali Vlasinskog jezera, smešta ovu investiciju na osmo mesto. Prilikom potpisivanja ugovora, najavljeno je da će svi hoteli raditi, a da će investitor uložiti novac i u sportski turizam. Idejno rešenje novog hotela Trace na Vlasinskom jezeru, objavio je arhitektonski biro Blocco Group, a projektovani hotel, amorfnog oblika, imaće u svom sastavu apartmane, restoran, kongresnu salu, parking... Delovi krova biće od stakla.

Putovanje kroz našu listu, vraća nas u Vrnjačku Banju, u vinariju Grabak. Smeštena na oko 700 m od centra Banje, Grabak nudi uživanje u kvalitetnom vinu, hrani i muzici, a ima i bazen i teniske terene. Sa svojih 2.400 čokota vinove loze sorti Prokupac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tamjanika, Sauvignon Blanc i Rizling, duh Toskane iz Vrnjačke Banje, privukao je interesovanje čitalaca i plasirao ovu vinariju na deveto mesto liste investicija.

Iz banje, opet dolazimo na Kopaonik. Na desetom mestu je hotel Gray, koji je na Kopaoniku otvoren u januaru 2016. godine. "Sivi" hotel smešten je u podnožju ski staze Karaman greben, ima 17 soba, fitnes i spa centar, restoran Grey Gourmet, sa 120 mesta i terasu Grey Vista, kapaciteta 200 mesta. Hotel se nalazi na mestu nekadašnjih kafića Dolly Bell i Novak i u vlasništvu je kompanije koja takođe nosi naziv Dolly Bell, a čiji su osnivači Zvonko Veselinović i Ljiljana Božović. Reč je o prvoj investiciji ove kompanije u hotelijerstvo Srbije.

(Foto: Olesia Bilkei/shutterstock.com)
Turistički obilazak nastavljamo dalje po Vojvodini. Na 11. mestu naše liste našao se novosadski akvapark, čija je izgradnja najavljivana prethodnih nekoliko godina, a u septembru 2016. godine ova priča ponovo je aktuelizovana. Naime, prilikom poslednjih izmena planova poslovanja Spensa, uprava Grada predvidela je da u toku 2017. izdvoji prvih 6 miliona dinara za projektovanje akvaparka. U istom dokmentu navedeno je da bi njegova izgradnja trebalo da počne 2018. godine.

Razvoju kongresnog turizma u Srbiji, bez sumnje, doprinela bi i rekonstrukcija beogradskog Sava Centra. Planovi za najveći kongresni centar u regionu su na 12. mestu liste. Tokom 2016. bilo je reči o tome da su za ulaganje zainteresovani Delta Holding, Aerodrom Nikola Tesla, kao i slovenačka kompanija GGE Esko. U trci su na kraju ostale kompanije Delta Holding i konzorcijum koji čine Aerodrom Nikola Tesla, Energoprojekt Holding i Javno preduzeće Beogradski sajam. Odluka o izboru partnera još nije doneta, a procenjuje se da je potrebno uložiti između 15 i 20 mil EUR.

Niz Dunav, dolazimo do Golupca i 13. mesto. Projekat revitalizacije Golubačke tvrđave, započeo je 2012. godine, a u julu 2016. otvoreni su tunel i obilaznica oko nje. Vrednost izgradnje deonice ukupne dužine 760 metara, koju čine obilaznica i tunel od 150 metara, iznosi 2,3 mil EUR. Do izgradnje obilaznice, vozila su prolazila kroz Golubački grad, a izgrađeni tunel, trebalo bi da olakša saobraćaj u ovom delu Đerdapske magistrale. Opština Golubac planira da konkuriše svojom turističkom ponudom ostalim delovima Srbije, pa je u planu i izgradnja akvaparka. Kompleks će se prostirati na oko 1,1 hektar, na prostoru gde se već nalaze tereni za mali fudbal, rukomet, košarku i odbojku na pesku, koji bi trebalo da budu obnovljeni i modernizovani. Najavljena je i izgradnja dva teniska terena.

Od 14. do 19. mesta na našoj listi smešteni su hoteli. Na 14. mestu je izgradnja beogradskog hotela InterContinental, koju je započela kompanija Delta holding. Osim najave nastavka ulaganja, nema podataka o datumima kada bi hotel mogao da bude završen.

Hotel InterContinental u Beogradu
Hotel InterContinental u Beogradu
Krajem 2016. godine, vlasnik mesne industirje Matijević, Petar Matijević, kupio je zgradu Jugoexporta, kako bi je pretvorio u hotel. Matijević je zgradu platio oko 7,4 mil EUR, a tom prilikom rekao je da je neophodno da u nju uloži oko 4 mil EUR, kako bi budući hotel imao četiri plus zvezdice. Da li zbog interesantnosti zgrade ili njenog novog vlasnika, ova investicija je prouzrokovala interesovanje naših čitalaca i zauzela 15. mesto.

Na 16. mestu je hotelski kompleks grčke kompanije Lamda development, površine oko 100.000 kvadratnih metara, koji bi trebalo da bude sagrađen ispod Kalemegdana, na mestu nekadašnje fabrike Beko. Iako je kompanija na tom mestu prvobitno planirala izgradnju megalomanskog projekta, ukupne površine od 140.000 m2, od toga se odustalo.

New City Hotel, smešten u zgradi bivšeg hotela Grand u Nišu, je na 17. mestu. Novi vlasnik hotela, kompanija Tončev Group, u renoviranje i adaptaciju hotelske zgrade uložila je 1,5 mil EUR.

I Rtanj bi trebalo da postane bogatiji za još jedan hotel, čija je izgradnja počela u avgustu 2016. Planirano je da radovi budu završeni do kraja 2017. godine. Investicija, koja se našla na 18. mestu naše liste, u vlasništvu je Jadranke Stepanović, suvlasnice fabrike za proizvodnju peleta Bioenergy point. Hotel će biti u etno-stilu, ispred njega će se naći veštačko jezero, a u planu je i montaža panoramske žičare, koja bi vodila od podnožja do vrha ove planine.

Svoje mesto na listi našao je i hotel TESLA smart stay Beogradu, kao i planirane investicije na Srebrnom jezeru.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA, NEKRETNINE, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i TRGOVINSKI CENTRI?
Firme:
eKapija.com Beograd
KMKM Beograd
ZAP d.o.o. Beograd
Vlada Republike Srbije Beograd
Ambasada SAD Beograd
Hilton Belgrade
Grad Beograd
Hilton Worldwide
Ex ing B&P Beograd
JP Beogradska tvrđava Beograd
Saobraćajni institut CIP d.o.o. Beograd
JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
Delta Holding d.o.o. Beograd
Skijališta Srbije Beograd
JP Gradsko stambeno Beograd
Gold gondola Zlatibor Čajetina
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije
Opština Čajetina
Coreside d.o.o. Beograd
SB Merkur Vrnjačka Banja
Delta Real Estate d.o.o. Beograd
MK Group d.o.o. Beograd
Hotel Sheraton Novi Sad
BELEXPOCENTAR DOO NOVI BEOGRAD
Ministarstvo privrede Republike Srbije
HUP Evropa Surdulica
MK Mountain Resort d.o.o. Kopaonik
Ministarstvo finansija Republike Srbije
Aleksandar gradnja d.o.o. Novi Sad
Vinarija Grabak Vrnjačka Banja
Turistička organizacija Vrnjačka Banja
Hotel Grey Kopaonik
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije
CONSILI d.o.o. Beograd
Grad Novi Sad
JP Sportski i poslovni centar Vojvodina- Spens
JP Sava Centar Beograd
A.D. Aerodrom Nikola Tesla Beograd
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije
Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji Beograd
Opštinska uprava opštine Golubac
ARHIPLAN Aranđelovac
Delta Agrar d.o.o. Beograd
IM Matijević d.o.o. Novi Sad
JUBANKA A.D. BEOGRAD
Lamda development d.o.o. Beograd
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd
New City Hotel & Restaurant Niš
GP Tončev Gradnja d.o.o. Surdulica
Tončev group Niš
Bioenergy point d.o.o. Beograd
Opština Boljevac
Tesla Smart Stay doo Beograd
Opština Veliko Gradište
Aqua arts - Aquamarin d.o.o. Beograd
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2016
retrospektiva
retrospektiva 2016
retrospektiva turizam zabava i rekreacija
retrospektiva turizam zabava i rekreacija 2016
ZAPP Beograd
Ambasada SAD Beograd
InterContinental Hotels Group PLC
Aleksandar gradnja Novi Sad
HUP Evropa Surdulica
Hotel Grey Kopaonik
Spens Novi Sad
Delta Agrar
IM Matijević Novi Sad
Lamda development Beograd
Tončev Gradnja Surdulica
hotel Hilton Beograd
hotel Hilton
trg Slavija
tobogan Kalemegdan
pešački most Kalemegdan
Beton Hala Beograd
žičara Beograd
Siniša Mali
gondola na Zlatiboru
gondola Zlatibor
gondola Tornik
žičara Zlatibor
Ribničko jezero Zlatibor
vrh Tornik
Tornik Zlatibor
vila Romanija Vrnjačka Banja
vila Romanija
rekonstrukcija vila Romanija
zdravstveni turizam
kongresni turizam
Ali Abdula Ms al Macki
hotel Vilin Lug
hotel Srbija Surdulica
hotel Jezero Vlasinsko jezero
hotel Promaja Vlasinsko jezero
Vlasinsko jezero
hotel Trace Vlasinsko jezero
vinarija Grabak Vrnjačka Banja
Grabak Vrnjačka Banja
vinarija Grabak
Karaman greben
restoran Grey Gourmet
Gray Vista Kopaonik
Dolly Bell Kopaonik
restoran Novak Kopaonik
Zvonko Veselinović
Ljiljana Božović
akvapark Novi Sad
aqua park Novi Sad
akva park u Novom Sadu
akvapark Srebrno jezero
akva park na Srebrnom jezeru
aqua park Srebrno jezero
Srebrno jezero
akvapark Golubac
akva park Golubac
aqua park Golubac
akva park u Golupcu
Golubačka tvrđava
Golubački grad
rekonstrukcija Sava Centra
Petar Matijević
mesna industrija Matijević
zgrada Jugoexporta
beogradska tvrđava
Kalemegdan
Rtanj
hoteli Rtanj
žičara na Rtnju
Jadranka Stepanović
Bioenergy point
etno hoteli u Srbiji
hoteli u Srbiji
hoteli u Beogradu
novi hoteli u Beogradu
hoteli u Novom Sadu
arhitektonski biro Blocco Group
Strategija razvoja turizma
privatizacija banja u Srbiji
privatizacija banja
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE