Izvor: eKapija | Sreda, 18.01.2017.| 17:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbiji i Hrvatskoj 1,4 mil EUR za sanaciju šteta od poplava - Predstavljen IPA projekat ForestFlow

(Foto: Chere/shutterstock.com)
Srbiji i Hrvatskoj biće na raspolaganju 1,4 mil EUR namenjenih pre svega sanaciji infrastrukture i prirodnog diverziteta na području Srema i Sremske županije, koja su 2014. pretrpela veliku štetu od poplava. Kroz IPA projekat ForestFlow u naredne dve godine biće uspostavljeni i interventni timovi, a planirana je i edukacija stanovništva.

Da bi obnovili uništeno i ubuduće mogli bolje i brže da reaguju, Hrvatskoj i Srbiji na raspolaganju će biti po 700.000 EUR iz IPA fondova.

- Javnom preduzeću Vojvodinašume obezbeđeno je 700.000 EUR za rekonstrukciju šumskih puteva, izgradnju hranilišta i pojilišta za divljač i za nabavku jelenske divljači koja će se nastaniti na ovom području - kaže direktorka JP Vojvodinašume Marta Takač.

Uz nosioca projekta, preduzeće Vojvodinašume, važan deo radova izvešće i vodoprivredno preduzeće sa teritorije pokrajine.

- Vode Vojvodine su angažovane na sanaciji odvodnih kanala koji su 2014. poplavljeni. To su kanali na slivu reke Save i Bosuta - kaže članica projektnog tima JVP Vode Vojvodine Božana Prior i naglašava da kanalska mreža u tom delu Srema još uvek nije obnovljena, jer za to do sada nije bilo dovoljno sredstava.

Uz radove na obnovi infrastrukture, važan deo projekta je saradnja stručnjaka sa obe strane granice.

- Uspostavićemo i interventne timove i planove između Vojvodinašuma, Voda Vojvodine i Hrvatskih šuma. Nadamo se da neće biti novih poplava, ali je važno da se znaju procedure ko koga kontaktira i da tako budemo brži u budućnosti - istakao je projekt menadžer iz Hrvatskih šuma Blaž Štefanek.

Prvim IPA projektom iz oblasti šumarstva, koji je predstavljen u Novom Sadu, uz obnovu šumskih puteva važnih u evakuaciji i pristupu poplavljenom području, sa sremske strane biće obnovljena i jedna automatska stanica za merenje površinskih i podzemnih voda.

Planirana je i jedna pokazna vežba za odbranu od poplava, a deo projekta je i edukacija najmlađih u šest osnovnih i dve srednje šumarske škole sa obe strane granice.

Ispunjenje ciljeva projekta je predviđeno kroz saradnju Javnog preduzeća Vojvodinašume i Hrvatskih šuma, Uprave šuma Podružnice Vinkovci, uz podršku drugih učesnika - JVP Vode Vojvodine, Hrvatskih voda, Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada i Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE