NavMenu

Srbiji potrebno 5-7 mlrd EUR godišnjih investicija - Neophodno smanjenje poreza na plate

Izvor: Politika Sreda, 18.01.2017. 15:51
Komentari
Podeli
Miroljub AleksićMiroljub Aleksić
Potrebno nam je makar 5-7 mlrd EUR godišnjih investicija, da bismo za 15 godina dostigli solidnu razvijenost, kaže Miroljub Aleksić, vlasnik Alco grupe. On navodi da je turizam značajna privredna grana i dodaje da je nova strategija razvoja turizma Srbije do 2025. pravi potez.

- Naravno da treba raditi na konkurentnosti i davati iste uslove i podsticaje kakve daju razvijene turističke zemlje ili zemlje u okruženju, radi daljeg i bržeg razvoja. Potencijal je veliki, a multiplikator zarađenog evra u turizmu je ekvivalentan 3,4 EUR u izvozu. Tako da bi bilo dobro da sa 1 mlrd EUR prihoda od turizma dostignemo 2 ili čak 5 mlrd EUR, što pre. Drago mi je da su taj potencijal prepoznali i domaći biznismeni i da ulažu sve više i ozbiljnije. Pokušavamo da pratimo taj trend i podržimo razvoj ove grane - kaže Aleksić.

Kada je konditorska industrija u pitanju, kaže da je "domaća konditorska industrija jaka sa dobrom tehnologijom, kapacitetima koji prevazilaze potrebe domaćeg tržišta i dobrim i kvalitetnim proizvodima i brendovima, izvozno orijentisana. Ne zaostaje ni malo za najboljim svetskim proizvođačima".

- Bila bi još bolja da nema opterećenja poput prelevmana i carina pri nabavci sirovina, koji je opterećuju u ceni koštanja. To drugi proizvođači u EU i okruženju nemaju i dodatno uvoze svoje proizvode na naše tržište bez carina. A mi pre početka procesa proizvodnje platimo sirovine skuplje za oko 15% - navodi on.

Aleksić naglašava i da bi država trebalo da se se opredeli hoće li strateški da podržava izvoz sirovina (pšenicu, kukuruz, šećer...) ili finalne proizvode sa višestrukim multiplikatorom, kao i hoće li suzbiti sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, koja proizvodi robu van svih standarda i u neuslovnim prostorima, a prodaje je van legalnih tokova.

Povodom najavljenog smanjenja poreza na zarade, Aleksić smatra da bi to moralo da se dogodi.

- U Rumuniji je porez na zarade 30%, u Albaniji i Bugarskoj 20%. Uz to porez na dobit u ovim zemljama iznosi 10%. Kod nas porez na zarade iznosi 67%, a korporativni porez je 10%. Kad sve to uporedite gde biste investirali? - zaključuje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.