Izvor: Tanjug | Sreda, 18.01.2017.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija će na proleće 2017. razgovarati sa MMF-om o novom aranžmanu - RTB Bor i dalje jedan od najvećih problema države

Aleksandar Vučić
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom aranžmanu.

- Veoma smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli u sprovođenju stendbaj aranžmana koji je MMF zaključio sa Srbijom - kazao je Vučić, podsećajući da aktuelni stend baj aranžman, vredan 1,2 mlrd EUR, treba da istekne u februaru 2018. godine.

Premijer je izrazio očekivanje da će se o novom kreditnom aranžmanu sa MMF-om diskutovati tokom naredne revizije aktuelnog aranžmana, što se očekuje na proleće. Pre revizije, delegacija MMF-a će u martu posetiti Beograd.

- Smatram da moramo razgovarati o tom pitanju i lično ne bih imao ništa protiv takve ideje - rekao je Vučić.

MMF je u novembru prošle godine podigao procenu privrednog rasta Srbije za 2016. godinu na 2,7% sa 2,5%, prognozirajući rast od 3% za 2017. godinu. Fond je, takođe, pristao na povećanje plata u javnom sektoru i penzija u 2017. godini.

Fond je, međutim, saopštio tada da vlasti u Srbiji moraju da naprave jasan plan restrukturiranja poslovanja gubitaških državnih kompanija, među kojima su rudnik bakra RTB Bor, Petrohemija i rudnik uglja Resavica.

Predsednik vlade je, takođe, rekao da je rudnik bakra RTB Bor i dalje jedan od najvećih problema srpske vlade.

- Ukoliko budemo u stanju da sa nekim sklopimo aranžman o njegovoj privatizaciji, kupovini, to bi bila sjajna vest za Srbiju, i verovatno je u današnjoj situaciji da će Kinezi možda biti jedini koji će rešiti problem rudnika bakra - izjavio je Vučić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.