Izvor: Beta | Sreda, 18.01.2017.| 14:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

JELAŠIĆ: Srbija treba više da se zadužuje u dinarima

Radovan Jelašić
Bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić ocenio je danas kao "jako pozitivno" smanjenje budžetskog deficita u Srbiji i da bilo dobro da se država više zadužuje u dinarima, iako je to skuplje.

- Nažalost, pokazalo se da je najveći devizni spekulant država koja se jako često zaduživala u dolarima, navodno što je to jeftinije - rekao je Jelašić i dodao da se "od svakog domaćinstva očekivalo da se hedžuje (zaštiti) na neki način a država se najmanje hedžovala".

- Javni dug Srbije trenutno zavisi od kursa dolara i zato Srbija treba da se hedžuje od deviznog rizika - smatra Jelašić.

Bivši guverner NBS je rekao da ga, kada je reč o ekonomskoj situaciji i monetarnoj politici u Srbiji, raduje što se u suštini stanje nije mnogo promenilo od vremena kada je on bio na čelu centralne banke (od 2004. do 2010 godine).

- NBS se trudi da ne bude prevelikih dnevnih oscilacija. Isto tako pokušava da usmerava da se ljudi više zadužuju u dinarima, pokušava da čini dinarske depozite atraktivinijim, i raduje me što se nije mnogo promenilo kako se vodi monetarna politika - kazao je Jelašić.

Komentarišući probleme koje imaju korisnici kredita u švajcarskim francima, Jelašić je podsetio da je kao guverner upozoravao da su krediti u švajcarcima za švajcarske građane, a ne za građane centralne i istočne Evrope.

- Završio sam 2011. u Erste banci u Mađarskoj u kojoj je suma kredita u švajcarskoj valuti četiri i po puta veća nego u Srbiji, a u celoj zemlji 18 puta veća. Problem je rešen na bolan način uz veliki gubitak banaka - kazao je Jelašić i dodao da su u Mađarskoj država i banke podelile teret otplate tih kredita, ali da to nije bilo na obostrano zadovoljstvo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.