Izvor: Novosti | Sreda, 18.01.2017.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niški Biftek pokrenuo proizvodnju u propaloj klanici Agroživa - Dnevni kapacitet prerade do 22 tone živinskog mesa

(Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)
U propaloj klanici Agroživa u Žitištu, posle duže pauze, pokrenuta je proizvodnja. Zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave Žitište, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, u klanicu su, kako saznaju Novosti, privremeno uselila niška industrija mesa Biftek.

Ova privatna kompanija, vlasnika Miloša Radojevća, sve je značajniji igrač u domaćoj prehrambenoj industriji.

Zapošljava 700 radnika,a sa stotinak maloprodajnih objekata među vodećim je snabdevačima mesom i mesnim prerađevinama gradova u jugoistočnoj Srbiji.

Biftek je najavio izgradnju živinarske farme vrednosti milion evra, gde bi posao našlo 100 ljudi, ali bi još nekoliko hiljada domaćinstava moglo da se uključi u gajenje živine, čime bi oživela sela. Na tom putu, niška firma rešila je da se oproba u klanju i preradi živine.

Priliku joj je pružila Opština Žitište i ponudila napuštenu klanicu bankrotiranog Agroživa.

U potrazi za partnerom koji bi ovde oživeo proizvodnju i preradu živine, lokalna samouprava opredelila se za Biftek. Pregovore su podržali nadležni državni organi i obećali pomoć, uvažavajući ekonomski značaj obnavljanja rada klanice za ovu nerazvijenu opštinu.

Nišlije su na adresi klanice u Žitištu privremeno registrovale pogon za preradu i konzervisanje živinskog mesa. Nadležna komisija Veterinarske uprave pri Ministarstvu poljoprivrede, odobrila im je da do 30. marta 2017. godine u Agroživu mogu dnevno da zakolju 24.000 pilića, odnosno da dnevni kapacitet prerade iznosi najviše 22 tona živnskog mesa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.