NavMenu

Rod maline biće niži za 20% - cena i do 2 EUR za kilogram

Izvor: Danas Petak, 11.04.2008. 08:45
Komentari
Podeli

Dragiša Terzić, predsednik Unije proizvođača maline Srbije, izjavio je da će ovogodišnji rod maline biti manji za 20% u odnosu na prošlu sezonu, kada je u našoj zemlji proizvedeno 55 tona ovog voća.

On je dodao da je glavi razlog za manji rod prošlogodišnja suša koja je uslovila nedovoljni razvitak zasada.

- U užičkom regionu malinjaci nisu u najboljem stanju, ali procenjujem da ovogodišnja cena neće biti niža od 2 EUR, zbog velike potražnje ovog voća u svetu - rekao je Terzić, istakavši da su pojedini otkupljivači već rezervisali određene količine po ceni od 150 dinara za kilogram.

On je podsetio da je 2004. godine Srbija proizvela 95 tona maline, ali je kasnije zbog problema u otkupu i niske cene ovog voća, uništena jedna trećina zasada. Ove godine deo malinjaka je obnovljen, ali to se, kako zaključuje Terzić, neće ozbiljno odraziti na proizvodnju zbog pretežno lošeg sadnog materijala.

S druge strane, Upravni odbor Udruženja hladnjača Srbije još nije odredio otkupnu cenu, a kako je ranije saopštio Rade Ljubojević, predsednik ovog odbora, to se možda i neće dogoditi, jer bi cenu ovog voća, kako je poručio, trebalo da odredi tržište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.