NavMenu

EPS ulaže 6,3 milijarde dinara u infrastrukturu Uba - Sređuju se parcele za raseljavanje građana zbog otvaranja kopa Radljevo

Izvor: Novosti Nedelja, 15.01.2017. 17:24
Komentari
Podeli
(Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
U narednoj deceniji, Elektroprivreda Srbije uložiće oko 6,3 milijarde dinara u izgradnju i poboljšanje infrastrukture na području ubske opštine. Investicija je predviđena sporazumom EPS i Opštine Ub, povodom otvaranja novog površinskog kopa Radljevo, koji će biti u sastavu Rudarskog basena Kolubara.

Sporazum predviđa ulaganje u izgradnju i uređenje javnih objekata i površina, te parcela na lokacijama, gde će biti preseljeno stanovništvo sa prostora obuhvaćenog ugljenokopom Radljevo. Takođe, izgradnju i izmeštanje sistema infrastrukture - vodovoda, kanalizacije, elektro-mreže, te sistema daljinskog grejanja.

Darko Glišić, predsednik Opštine Ub, kaže da do proleća i početka građevinske sezone nadležni u Ubu treba da odluče gde će 6,3 milijarde dinara biti uloženo. Potrebno je da se pripreme planovi, projekti za narednu deceniju, koji će biti usklađeni sa EPS.

- Sporazum predstavlja značajan događaj za ubsku opštinu. Ovo je jedna od najznačajnijih stvari tokom mog mandata, jer sporazum sa EPS pruža dodatnu, značajnu mogućnost razvoja Uba i Tamnave. Zahvaljujući novom površinskom kopu Radljevo, godišnje će oko 5 mil EUR biti dodatno ulagano u infrastrukturu - dodao je.

Projekat kopa Radljevo sačinjen je pre pet, a otpočeo je pre tri godine. Širenjem ugljenokopa obuhvaćeno je šest tamnavskih sela - Radljevo, Kalenić, Brgule, Stublenica, Paljuvi i Šarbane. Vlada Srbije utvrdila je javni interes za celo područje Kalenića, te deo Radljeva, gde je dosad eksproprisano oko 150 hektara zemlje.

Prema procenama, Radljevo raspolaže sa 355 miliona tona lignita. Maksimalna proizvodnja na ovom kopu biće 13 miliona tona uglja godišnje. Inače, Radljevo će, u početku, zapošljavati više od 1.000 radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.