NavMenu

PAMTIĆU u 2016: Miladin Ševarlić

Izvor: eKapija Subota, 14.01.2017. 09:52
Komentari
Podeli
Miladin ŠevarlićMiladin Ševarlić
Dr Miladin M. Ševarlić je profesor poljoprivrednog fakulteta u penziji. Rođen je 1949. godine u Čačku.

Osim redovnog radnog odnosa na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, bio je angažovan na još dva univerziteta u Srbiji (u Kragujevcu i Univerzitetu Vojske Srbije), kao i na dva univerziteta u tadašnjoj SFRJ. Od 2008. je specijalni savetnik za agroprivredu u Ekonomskom institutu u Beogradu.

Samostalno i u saradnji sa drugim autorima objavio je oko 300 naučnih i stručnih radova u zemlji i inostranstvu i dao značajan naučni doprinos multidisciplinarnom razvoju poljoprivrede, prehrambene industrije, zadrugarstva i sela i rodonočelnik je dve nove naučno-nastavne discipline na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Učestvovao je u mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim istraživačkim projektima. Kao jedan od najistaknutijih agroekonomista u Srbiji bio je član ekspertskih timova za izradu tri nacionalne strategije razvoja poljoprivrede. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja.

Autor je teksta Deklaracije o GMO. Za nestranačkog narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije izabran je 2016. godine (na izbornoj listi Dveri – DSS i član je Poslaničke grupe Dveri), a član je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i zamenik člana Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Pitali smo prof. dr Miladina Ševarlića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2016. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Politički: Izbori na kojima su u Narodnu skupštinu ušli i predstavnici DSS i Dveri i Srpske radikalne stranke - čiji su programi za veću zaštitu nacionalnih interesa. I lično: moj ulazak u Narodnu skupštinu u šumadijskoj narodnoj nošnji.

Društveni: Relativno malo (do sada) problema sa otvorenim granicama za "reke" migranata koje kroz Makedoniju i Srbiju pokušavaju da se dočepaju iz siromašnije južne (Grčka) u bogatije srednje i severne članice EU.

PROMAŠAJ GODINE

- Epidemija (ne)poželjnih "događaja" bez krajnjeg epiloga procesuiranja i odvlačenje pažnje naroda od ekonomskog stanja u Srbiji: bespravno rušenje objekata u Savamali, otkriveno oružje u blizini porodične kuće predsednika Vlade Srbije, učešće "srpskih terorista u rušenju" režima u Crnoj Gori, nedolično ponašanje pojedinih poslanika i članova Vlade u Narodnoj skupštini...

LIČNOST GODINE

- Maja Kovačević iz Kraljeva koja je od Društva srpskih domaćina dobila plaketu "Srpska majka" za rađanje desetog deteta i lični doprinos borbi protiv bele kuge u Srbiji.

NAJBOLjI POTEZ DRŽAVE

- Prodaja imovine Železare Smederevo kineskoj kompaniji. I pored činjenice da su svi dugovi ostali u i dalje u pravno postojećoj "staroj firmi" pod istim nazivom!?

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Nastavak neodgovornog ponašanja Vlade kao predlagača i poslaničke većine Narodne skupštine koja je usvojila da se i u 2017. godini nezakonito smanje subvencije poljoprivrednicima za čak 40% manje od minimalnih 5% ukupnih poreskih prihoda u Budžetu Srbije koliko je propisano Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. To će dovesti do nastavka ubrzane ekonomske, demografske i proizvodne devastacije srpske poljoprivrede i pražnjenja čitavih regiona u Srbiji. Za koga i po čijem nalogu se prazne srpska sela?

Nastavak u pravu nepoznatog vremenski nedefinisanog "privremenog" oduzimanja (pre)visokih penzija (!?) i zadržavanje penzija na tzv. uzdržnom obroku za preživljavanje uz dotacije od rasprodaje preostale lične imovine penzionera!

ŠTA OČEKUJETE U 2017. GODINI?

- Ukoliko zajedno sa izborom Predsednika Republike budu održani i četvrti vanredni parlamentarni izbori za pet godina i dalje funkcionalne eliminacije iz pravnog poretka Narodne skupštine po šest i više meseci između svaka dva prevremena izbora (!?), neminovna je stagnacija ekonomskog oporavka Srbije jer će "efekte oduzimanja iz džepova građana" zaposlenima u državnoj upravi, penzionerima sa navodno visokim penzijama i posebno osiromašenim poljoprivrednicima praktično biti izgubljeni. To će dovesti do novog i sve većeg iseljavanja mlađih i obrazovanijih stanovnika u potrazi za "boljim životom" u tuđini i pretvaranja Srbije u zemlju staraca i prosečno za pet godina dugovečnijih starica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.