Izvor: Politika | Petak, 13.01.2017.| 11:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ako Srbija proda paviljon u Đerdinima upitno učešće na bijenalu - Zakup prostora u Veneciji najmanje 30.000 EUR

Ilustracija (Foto: Adriano Castelli/shutterstock.com)
Vest da Vlada namerava da proda izložbeni paviljon Srbije u Veneciji, u Đardinima, izazvala je u ovdašnjoj kulturnoj javnosti i regionu uglavnom rekacije neverice, piše dnevni list Politika.

Ako bi Srbija prodala paviljon u Đerdinima, to bi sigurno bio i kraj našeg predstavljanja na Venecijanskom bijenalu, jer zakup je skuplji od godišnjeg izdržavanja, kaže za Politiku, Branko Dimitrijević, profesor istorije umetnosti.

- Srbija jednostavno više ne bi imala kapacitet da finansijski podrži zakup novog prostora, što je svakako mnogo veća cifra od godišnjeg izdržavanja, koje bi Ministarstvo inostranih poslova treba da plaća. Tako su, zbog nedostataka novca, sa bijenala izostali Makedonija i Bugarska - kaže Dimitrijević.

Bivše jugoslovenske republike, posle raspada zemlje, prinuđene su da iznajmljuju prostore u venecijanskim palatama, crkvama, prostorima koji često nisu na atraktivnim mestima, pa ih je potrebno tražiti u lavirintu venecijanskih ulica.

Minimum mesečnog zakupa je oko 30.000 EUR, a cena zavisi od atraktivnosti lokacije i veličine prostora.

Crna Gora je, na primer, zakup prostora od 100 m2 kod Palate Grasi plaćala 35.000 EUR. Poređenja radi, paviljon Srbije u Đerdinima koji Vlada namerava da proda, veličine je oko 220 m2.

Hrvatska takođe svake godine zakupljuje prostor, a Branko Frančeski, upravnik Galerije umetnosti u Splitu, koji je bio komesar hrvatskog paviljona, kaže da je najniža vrednost zakupa oko 30.000 EUR, ali kreće se i do 60.000 i 70.000 EUR.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije je od 2000. godine finansijski pomagalo instituciju nosioca projekta, a to je Muzej savremene umetnosti. Posle 2000. godine ova insitutcija ne dobija direktno podršku od ovog ministarstva, koje bi za godišnje izdržavanje trebalo da izvaja oko 10.000 EUR.

Poslednjih godina Ministarstvo kulture izdvaja novac za manje popravke i krečenje. Za paviljon je nadležan konzulat u Trstu, pa je deo odgovornosti i svesti o značaju posedovanja državnog paviljona i njegove pozicije u Đardinima i na predstavnicima ove institucije, piše Politika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.