Izvor: N1 | Petak, 13.01.2017.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cene mesa stalno idu gore-dole - Razlike u ceni i po 200 dinara za kilogram teško padaju uzgajivačima

(Foto: racorn/shutterstock.com)
Kilogram piletine uoči praznika koštao je 190 dinara, kilogram svinjetine 320. Reč je o sezonskim sniženjima, posle kojih sledi vraćanje cena na stari nivo, a neretko i poskupljenje. Cene osciliraju i po 200 dinara za istu kategoriju mesa, u veoma kratkom periodu.

Potrošači zadovoljni, uzgajivači na gubitku. To je, kažu stručnjaci, najjednostavniji odgovor na pitanje kako se uzgajivačima isplati da tovljenike i živinu prodaju po izuzetno niskim cenama.

- To je ono o čemu naši farmeri često pričaju i to je glavni kamen spoticanja, da jedan period imaju zaradu, jedan period nemaju. Često se ne računa ljudski rad, kao klasifikacija u ekonomskoj ceni koštanja mesa - objašnjava Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Cenu pilećeg i svinjskog mesa određuju troškovi uzgajanja, koji zavise od poljoprivredne sezone i kretanja na međunarodnom tržištu. Ne manje važan udeo u ceni imaju i trgovačke marže, kao i akcije koje trgovci nude, a koje uzgajivači moraju da prate, objašnjavaju u PKS.

- Svedoci smo raznih akcija kao potrošači. Da jednog dana ista kategorija mesa, istog kvaliteta, ima razliku u ceni od 200 dinara, a tolike oscilacije su prosto neshvatljive - kaže Budimović.

Da bi tržište pilećeg i svinjskog mesa bilo stabilnije, potrebno je obezbediti njegov veći izvoz, više ga koristiti u prerađivačkoj industriji i uvesti novi pravilnik o oceni kvaliteta. Ipak, ni to nije dovoljno, bez pomoći države.

- Država mora da pronađe neke mehanizme i novim subvencijama da pomogne proizvođačima mesa, jer naravno konkurencija je surova, pre svega u zemljama koje potpomaže država - kaže ekonomista Ivan Nikolić.

U državnoj kasi, dodaje on, mora biti dovoljno novca za podsticaje poljoprivrednicima, posebno ako se ima u vidu da je poljoprivreda označena kao oblast od strateškog značaja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.