NavMenu

Profesorka geografije iz Valjeva napravila biznis sa kolačima u SAD - Vanilicama oduševila Amerikance

Izvor: Blic Četvrtak, 12.01.2017. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: Vinogradov Illya/shutterstock.com)
Srpske vanilice, rozen-tortice i pite s jabukama nadaleko su čuvene u SAD, i to zahvaljujući Valjevki Vesni Đurđević, koja je ovim slatkišima "zarazila" američko tržište.

- Nezaboravni miris detinjstva sa starinskog šporeta, dok su mama i baka pravile sitne kolače - objašnjava profesorka geografije, koja je udata u Čikagu i punu deceniju živi u SAD, kako su je ove domaće poslastice vraćale u Srbiju tokom prvih godina boravka preko bare.

U međuvremenu njeni slatkiši postali su dobar biznis i oduševili probrano američko tržište hrane.

- Pravljenje kolača mi je bio hobi i dok sam završavala koledž za engleski jezik i američku kulturu. S vremena na vreme sam ih donosila na pijacu, gde sam upoznala porodicu poznatog pekara Dušana Katića, koji mi je dao neke korisne savete u vezi s daljim poslovanjem. Obezbedila sam sve potvrde i ateste, a potom stekla zvanje menadžera za bezbednost hrane i jedna sam od dva menadžera u državi Ilinois za ovu vrstu hrane. Posle je sve krenulo vrlo dobro, moji kolači su postali tražena roba, a ja sam dobila šansu da u Whole foods marketu učestvujem u časovima kuvanja, gde dajem praktične savete, ne samo za kolače, nego i za gibanicu i druge naše specijalitete - ponosno priča Vesna.

Kako kaže, vanilice su broj jedan po popularnosti i tražnji među Amerikancima, ali ne zaostaju ni pita sa jabukama, rozen-tortice, medenjaci, bajaderice i badem kiflice.

- Veoma ih je interesantno videti kada dođu na moj štand i počnu da fotografišu i snimaju. Neki priznaju da ne jedu kolače, ali gledaju i analiziraju. Žene su konkretnije, pitaju kako se prave, šta treba od materijala i žele da znaju istoriju kolača. Bila im je mnogo interesantna priča o liciderskom srcu, posebno kada su saznali da je kupovinom takvog medenjaka devojci na našim vašarima momak tražio put do njenog srca - kaže ona.

Sa cenama od 6-8 USD po pakovanju, Vesnini sitni kolači brzo planu, s obzirom na to da ih odlikuju iskuljučivo prirodni sastojci, bez aditiva i veštačkih boja. Posao je, kako kaže, došao do tačke kada su kapaciteti njene kuhinje postali mali.

- Naime, u ovaj program uključeni su i italijanski slatkiši pošto mi je suprug italijanskog porekla. Još razmišljam da li ću da otvorim poseban lokal. Ako budem morala da zaposlim nekoga, važno mi je da prihvati moju filozofiju širenja srpske kulture i kuhinje - poručuje Vesna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.