NavMenu

Do 2025. solarna energija biće jeftinija od uglja

Izvor: N1 Sreda, 11.01.2017. 14:42
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Iako je do skoro važilo da je energija dobijena od Sunca skupa, njena cena opada. Analize pokazuju da će za manje od 10 godina solarna energija biti jeftinija od one koju dobijamo od uglja.

Ove godine u Maroku će biti završena najveća solarna energana u svetu, koja će proizvoditi 510 megavata struje, dovoljno za snabdevanje grada od dva miliona stanovnika.

Na obodu Sahare zakrivljena ogledala pokrivaju milion i po kvadratnih metara, što je jednako površini 200 fudbalskih igrališta. Upijaju sunčevu toplotu, i pretvaraju je u električnu energiju. Reč je o najvećem solarnom postrojenju na svetu - zajedničkom projektu saudijskog konglomerata ACWA, marokanske agencije za solarnu energiju i Evropske unije.

Investitori naglašavaju da izgradnja takvih kompleksa postaje unosan posao, jer cene solarne energije postaju sve pristupačnije. Od 2009. niže su za 62%, a do 2025. godine, solarna energija biće jeftinija od energije dobijene od uglja.

U Čileu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima već sada solarna energija košta manje od tri centa za kilovat sat, odnosno oko 3,5 dinara. Podsetimo, cena kilovat sata struje za domaćinstva u Srbiji, trenutno je bez poreza 6,6 dinara.

U Maroku do 2020. godine planiraju da domaće solarne kapacitete povećaju na devet gigavata, što će zemlju koštati 9 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.