Izvor: Novosti | Sreda, 11.01.2017.| 13:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rast vrednosti dolara i skuplja nafta podigli cene goriva u Srbiji - Dizel "prebacio" i 150 dinara po litru

(Foto: Divergent fotograph/shutterstock.com)
Cene naftnih derivata u Srbiji ponovo su, u poslednjih mesec dana, zabrinule vozače. Tako je, u proseku, benzin od 95 oktana poskupeo za više od sedam dinara po litru, pa je na skoro svim benzinskim stanicama premašio 140 dinara za litar. U istom periodu i skoro za isti iznos poskupeo je i evrodizel, pa je na većini pumpi točen na samoj granici od 150 dinara za litar.

Rekorder je ipak superdizel (različiti nazivi od kompanije do kompanije), koji je poskupeo deset dinara. A na pojedinim pumpama se prodavao za 154,40 dinara za litar. I bezolovni benzin od 98 oktana, koji je sve više tražen, "uzleteo" je za više od šest dinara po litru u poslednjih 30 dana. Cena mu je 148,70 dinara za litar.

- Razlog poskupljenja su više cene sirove nafte na svetskim berzama. Ali najviše je na rast uticao skok dolara, koji se skoro izjednačio sa evrom. Situacija sa kvalitetnijim evrodizelom je komercijalne prirode. On poskupljuje i zbog aditiva koji se dodaju da bi mu se poboljšale karakteristike - kaže Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Sirova nafta je na berzama, posle dogovora članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje (pridružila se i Rusija), porasla za desetak dolara po barelu, uz nagoveštaj da bi uskoro mogla i da premaši 60 USD po barelu. Dolar je značajno poskupeo, pa je tako prema evru već dostigao istorijski maksimum i uskoro bi mogli da se izjednače po vrednosti. U odnosu na dinar, dolar takođe beleži konstantan rast. Tako je pre dva meseca dolar vredeo 110,15 dinara po prosečnom kursu Narodne banke Srbije, a juče 117,41 dinar.

(Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
Velicki kaže i da se cene u Srbiji, u odnosu na region, sporije menjaju, i kada idu naviše, ali i kada dođe do pojeftinjenja. Za razliku od zemalja regiona, gde država određuje cenu derivata, kod nas je tržište liberalizovano, ali kako imamo jednu dominantnu kompaniju, većina "ostalih igrača" prvo sačeka da vidi šta će ona da uradi, pa onda pokušava da se nekako uskladi s tim cenama.

Pritom treba naglasiti i da Srbija ima skoro najveća državna zahvatanja u regionu, pa je i zato cena našeg goriva među najvišim.

Država je najavila da bi krajem meseca mogla da uskladi visinu akciza sa iznosom prošlogodišnje inflacije.

- Država može, ali ne mora, da posegne za tim mehanizmom. Ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, država može i da smanji akcize. Sve zavisi od procene kako će cena uticati na stabilnost tržišta, pre svega dinara. Pritom, manevarski prostor je poprilično mali, jer sve zavisi od kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama - objašnjava Miroslav Velicki.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.