Izvor: Beta | Utorak, 10.01.2017.| 17:50

Smederevska železara bi mogla uskoro da dostigne maksimalnu proizvodnju - Neizvesna budućnost tri kompanije iz hemijskog sektora

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Smederevska železara koja je u vlasništvu kineskog Hesteela mogla bi uskoro da dostigne pa i premaši maksimalnu proizvodnju iz 2008. godine, ocenili su autori časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

- Pokazalo se da Kinezi znaju da rade, cene čelika u svetu su u porastu i u planu je paljenje druge visoke peći u železari pa se sada ne čini neostavarivom perspektiva kao pre godinu dana da se premaši proizvodnja čelika iz 2008. godine, pre odlaska Ju es stila iz Smedereva - rekao je ekonomista Stojan Stamenković.

On je naveo da je međugodišnji porast proizvodnje sirovog gvožđa, čelika i ferolegura u novembru u Srbiji dostigao 43%.

- Proizvodnja motornih vozila je usled povremenih prekida rada Fiata u kragujevačkoj fabrici za 13% manja od proseka prethodnih godina i za sada nema naznaka da će biti rasta - kazao je Stamenković.

Kako je ukazao, neizvesna je budućnost tri kompanije iz hemijskog sektora - Azotare i Petrohemije iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kompleksa iz Kikinde, koje imaju probleme u poslovanju.

- Nijedno od ta tri preduzeća za sada ne pokazuje sposobnost niti mogućnost dugoročnog, održivog poslovanja i poboljšanja finansijskog položaja, te se pad proizvodnje u hemijskoj industruji od 6,3% u novembru ne može smatrati incidentnim - rekao je Stamenković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.