Izvor: eKapija | Sreda, 11.01.2017.| 15:43

Ledolomac Greben spreman za delovanje na Dunavu - Cilj obezbediti protok vode ka akumulaciji Đerdap

(Foto: Ivonne Wierink/shutterstock.com)
Zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima ledolomac Greben biće pokrenut sa predpristaništa prevodnice Đerdap 1 uzvodno ka mestu Sokolovac u opštini Golubac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Prema najavljenoj prognozi u naredna dva dana se očekuje formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih i stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović održao je tim povodom sastanak sa predstavnicima Republičke direkcije za vode, Sektora za vanredne situacije, Javnih vodoprivrednih preduzeća Srbijavode i Vode Vojvodine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, JP EPS Ogranak Đerdap i Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi.

U saopštenju ministarstva navodi se da je razmotrena trenutna meteorološka i hidrološka situacija i prognoza za narednih sedam dana, kao i stanje na vodotokovima sa aspekta pokrivenosti ledom i aktivnosti javnih vodoprivrednih preduzeća na odbrani od leda.

Stanje na vodotokovima je sledeće - na Dunavu, od Bezdana do Zemuna je ploveći led (pokrivenosti 30-60%), kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj (pokrivenost 100%), na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led (20-80%), Tisa i banatski vodotoci su u režimu 100% ledostaja, na Velikoj Moravi oko 60%, a na Južnoj Moravi oko 40%.

Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od Mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, na slivu Save (Topčiderska reka, Pariguz, Kolubara sa Tamnavom, Peštan).

Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.