Izvor: Radio 021 | Utorak, 10.01.2017.| 15:07

Novi Sad na mestu divlje deponije dobija zelenu površinu - U toku izrada projekta parka na 3,5 hektara

Ilustracija (Foto: scenery2/shutterstock.com)
Sadašnja neuređena javna površina u Novom Sadu, između Novog naselja i Nove Detelinare, obrasla i u nekim delovima pretvorena u divlju deponiju, uskoro će postati park.

Kako kažu u Gradskom zelenilu, u toku je izrada projekta velikog parka na 3,5 hektara na pomenutoj lokaciji, koji će sadržati poslastičarnicu, teretanu na otvorenom, javni toalet, igralište, teren za boćanje, fontanu, kao i teren za održavanje radionica, koncerata i drugih sadržaja. Idejnim planom je predviđeno da park ima 10 ulaza, od kojih su dva glavna.

Kako navode u Zelenilu, uskoro će se znati da li će se park graditi u više faza, ali je prvo potrebno pripremiti teren.

- U međuvremenu je potrebno izvršiti i preparcelizaciju zemljišta. Posle toga sledi početak pripremnih radova koji podrazumevaju uklanjanje divljih deponija na kojima se nalazi i ogromna količina šuta, kao i samoniklog rastinja. Pripremni radovi podrazumevaju i nasipanje površine namenjene parku plodnim humusom. Postojeće visoko rastinje biće detaljno pregledano od strane stručnih službi i ono koje ne bude moralo da se uklanja zbog prestarelosti ili bolesti, uklopiće se u projekat novog parka. Među postojećim vrstama zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba - kažu u ovom preduzeću i dodaju da pripremni radovi počinju na proleće.

Nakon detaljnog pregleda stabala, znaće se koliko će novog zelenila biti posađeno.

- Ono što se sada zna je da zelenila u parku treba da bude oko 75% u odnosu na druge sadržaje. Uz sve to, biće postavljen i dovoljan broj klupa i korpi za smeće - napominju u Zelenilu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.