Izvor: Blic | Utorak, 10.01.2017.| 12:55

Trgovanje akcijama stranih kompanija prilika za solidnu zaradu - Planirati na srednji rok, za početak dovoljno nekoliko hiljada evra

(Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Građani Srbije bez problema mogu da trguju akcijama na stranim berzama, a da bi se u to upustili potrebno im je najmanje 2.000 EUR i broker preko koga će učestvovati u berzanskom trgovanju.

Svaki građanin koji želi da investira na berzi prvo bi trebalo da oceni sopstvenu sklonost ka riziku i da li je uopšte za ovu vrstu ulaganja, s obzirom na to da su akcije najrizičniji finansijski instrumenti. Takođe, neophodno je imati barem minimalna ekonomska i finansijska znanja i sposobnost zdravorazumskog rasuđivanja.

- Neophodno je prikupiti što više informacija o poslovanju kompanije, a informacije o samoj trgovini mogu se dobiti preko velikog broja internet portala specijalizovanih za investiranje, kao i od brokera – naglašava broker Nenad Gujaničić.

Brokeri ističu da ne postoji neki najmanji iznos koji se ulaže, ali da bi se kupilo više akcija, što smanjuje rizik, ne bi trebalo počinjati sa sumom manjom od nekoliko hiljada evra.

Pre početka trgovanja na berzi, potrebno je da pronađete brokera.

- Za razliku od tržišta automobila, stanova, potrošne robe i slično, trgovina akcijama svugde u svetu se radi preko brokera, jer se time povećava sigurnost tržišnih učesnika – navodi Gujaničić.

U našoj zemlji postoji nekoliko brokerskih kuća koje su otvorile tzv. kanale za trgovanje u inostranstvu, odnosno omogućile domaćim ulagačima pristup tim tržištima.

Akcije se kupuju kod brokera tako što se potpiše nalog za trgovanje.

- Pre samog trgovanja, neophodno je sklopiti ugovor sa brokerskom kućom i otvoriti račune za kupovinu i prodaju akcija u banci. Kada su ovi tehnički uslovi zadovoljeni, i uplaćen novac, investitor može da ispostavi nalog – kaže ovaj broker.

Provizije na trgovanju u inostranstvu su niže u odnosu na trgovanje na Beogradskoj berzi. Ukupna provizija zavisi od količine investiranih sredstava i troškova berzanskog posrednika, a svakako je niža od 1%.

Zaradu na akcijama treba meriti na srednji rok, od tri do pet godina. Često jedna godina za akcije može da bude odlična, druga lošija i slično, stoga treba ulagati samo na duži period.

Rizik i zarada

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Treba očekivati da se na akcijama zaradi više nego kroz štednju, jer se preuzima mnogo veći rizik.

- Neke od svetskih akcija koje su u 2016. donele natprosečne prinose su: Nvidia (238%), Glencore (204%), Adidas (64%), Caterpillar (37%), Goldman Sachs (32%), Siemens (29%) i druge – kaže Gujaničić.

Trenutno su akcije svugde u svetu atraktivne zbog činjenice da su kamate na štednju minorne (manje od 1%, a u nekim zemljama su ispod nule, odnosno u minusu) i novac traži atraktivnije prinose.

- Prošle godine od vodećih svetskih tržišta najveći prinos donele su britanske akcije (rast od 14,4%), potom američke akcije koje su u proseku porasle oko 10% (Dow Jones 13,4%, S&P 9,5%, Nasdaq 7,5%). Ključna tržišta evrozone zabeležila su promenljive rezultate. Nemački DAX je porastao oko 7%, francuski CAC oko 5%, dok je italijansko tržište akcija palo oko 10% – navodi Gujaničić.

Nepostojanje rizika deviznog kursa, neutralan uticaj domaćih političkih i ekonomskih kretanja, velika likvidnost tržišta jer je u svakom momentu moguće kupiti i prodati akcije.

- Porez na kapitalnu dobit (razlika između prodajne i kupovne cene) iznosi 15% i primenjuje se za tržišta s kojima Srbija ima sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (većina glavnih svetskih tržišta). Tako, na primer, ako se kupe akcije za 5.000 EURr, a prodaju se za 6.000 EUR, plaća se 15% poreza na 1.000 EUR što je 150 EUR – objašnjava Gujaničić.

Dakle, na ovom primeru zarada je 850 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.