NavMenu

Srbija dobija sajber nož za lečenje tumora - Ministarstvo zdravlja razmatra nabavku najsavremenije tehnologije

Izvor: Blic Utorak, 10.01.2017. 09:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock.com)Ilustracija
Sajber nož, aparat koji po celom organizmu razbija tumore koji se ne mogu operisati, mogao bi uskoro da se nađe u Kliničkom centru Srbije.

Kako je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ozbiljno se razmišlja o nabavci ovog tehnološkog čuda. Trenutno, pacijenti iz Srbije šalju se na tretman sajber nožem na kliniku Acibadem u Turskoj.

- Nabavkom sajber noža i sa novim akceleratorima mogli bismo da zaokružimo priču za onkologiju i omogućimo našim pacijentima ono što je standard u visokom zdravstvu po svetskim merilima - rekao je Lončar za Blic.

Pošto na tržištu postoji više vrsta ovog aparata, ministarstvo će u narednom periodu razmotriti sve moguće modele i doneti odluku koji bi po karakteristikama i ceni bio idealan za kupovinu.

Ovaj aparat je, naime, veoma skup, a prema Lončarovim rečima, biće neophodna i posebna zgrada u kojoj bi bio smešten, kao i specijalno obučen kadar.

Prof. dr Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, objašnjava za Blic prednosti sajber noža.

- To je robotički radiohirurški sistem koji neinvazivno leči i maligne i dobroćudne tumore. To se odnosi na tumore glave, mozga, vrata, kičme, ali i drugih delova tela, kao što su pluća, jetra, prostata. Može se koristiti kod pacijenata svih uzrasta, nema nuspojava, bolova, ni drugih tegoba - navodi Joković.

Prednost ovog aparata je u tome što se koristi za gotovo celo telo, dok gama nož leči uglavnom tumore mozga i glave.


- Izvori zračenja gama i sajber noža su različiti. Kod sajber noža izvor zračenja je linearni akcelerator (LINAC), čiji snop se robotom usmerava na određenu tačku na telu. Nema takozvanog otvaranja pacijenata. Prednost ovog aparata je to što se mogu tretirati i tumori koji se nalaze na delovima tela koji se pokreću tokom zračenja, kao što su pluća. Kamera prati ciljni deo tela i kako se pomera grudni koš, tako se pomera i izvor zračenja, tako da uvek pada na tumor. Razlika između klasičnog zračenja i sajber noža je isključivo u preciznosti - priča Joković.

Vreme lečenja onkoloških pacijenata ovim aparatom znatno je kraće nego kod klasičnog zračenja.

Inače, najteži pacijenti s tumorima i metastazama na mozgu godinama se upućuju na lečenje sajber nožem u bolnicu Acibadem u Turskoj, a zahvate koji koštaju oko 7.000 EUR finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.