NavMenu

Pokrenut postupak prodaje Zastava kovačnice - U toku procena imovine, tender se očekuje u martu

Izvor: Danas Ponedeljak, 09.01.2017. 18:47
Komentari
Podeli
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
U Zastava kovačnici kojoj je iz stečaja proglašen bankrot, u toku je nova procena vrednosti fabrike i to kao pravnog lica, odnosno preduzeća u celini, a ne u delovima, kako se to gotovo uobičajeno čini u takvim slučajevima. Pored imovine stečajnog dužnika, procenjuje se i oko 10.000 kvadratnih metara proizvodno-poslovnog prostora fabrike, koji je pod hipotekom Poreske uprave Srbije.

Procena vrednosti imovine Kovačnice poverena je revizorskoj kući Vinčić iz Beograda koju je, na osnovu odobrenja kragujevačkog Privrednog suda, izabrao stečajni upravnik Zastavine fabrike otkovaka Predrag Janković, pošto odbor poverilaca to nije učinio u predviđenom roku - do 15. decembra. Nadležni u Kovačnici očekuju da će nova procena vrednosti preduzeća biti okončana do februara, kako bi fabrika potencijalnim kupcima ponovo bila ponuđena u martu.

Inače, imovina ove fabrike proletos je već bila procenjena na oko 5,6 mil EUR, nakon čega je za 25. jun bio zakazan tender za njenu prodaju. Tendersku dokumentaciju Kovačnice prethodno su, u predviđenom roku, otkupile tri kompanije - po jedna iz Srbije, Češke i Bosne i Hercegovine. Početna prodajna cena iznosila je 50% te vrednosti…

Uoči samog tendera, međutim, oglasila se Poreska uprava Srbije kao najveći poverilac i zatražila novu procenu vrednosti fabrike.

Nadležni u Poreskoj upravi navodno su bili nezadovoljni procenjenom vrednošću onog dela imovine Kovačnice nad kojom imaju hipoteku. Spekuliše se, međutim, da je pravi razlog za taj potez bio da se spreči prodaja fabrike od strateškog značaja za domaću privredu, pre svega za vojnu industriju, nekoj inostranoj kompaniji. Tim pre što je, kako se naknadno saznalo, za kupovinu Zastavine fabrike otkovaka u junu bila zainteresovana i državna kompanija za izvoz (u poslednje vreme i proizvodnju) naoružanja i vojne opreme, Jugoimport SDPR, koja tada nije imala dovoljno para za nadmetanje na tenderu.

Kako bilo, novi tender za prodaju Kovačnice biće organizovan najdalje za tri meseca, te će svi zainteresovani, među njima i Jugoimport SDPR, imati novu šansu da relativno jeftino kupe najznačajniju fabriku otkovaka, koja i dalje, uprkos činjenici da je u bankrotu od februara ove godine, nastavlja da snabdeva domaće i inostrane kompanije. Kovačnica je, naime, 2016. godine proizvela i Zastavi oružju, te automobilskim kompanijama u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji isporučila 1.700 tona otkovaka, što jeste tek 15% od potencijala fabrike, ali je proizvodnja, u kojoj je angažovano oko 160 radnika, organizovana u kontinuitetu, bez dana zastoja.

Podsetimo da je stečajni postupak u Kovačnici, zbog neprekidne blokade fabričkog računa duže od 90 dana, proglašen 30. septembra 2015. godine, a da je već 15-ak dana docnije nastavljena proizvodnja koju nije obustavio ni bankrot preduzeća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.