Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 09.01.2017.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moody's zbog zaduženosti i slabijih rezultata snizio rejting Agrokora

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Rejting agencija Moody's snizila je kreditni rejting hrvatskom koncernu Agrokor i njegovim obveznicama. Rejting je snižen sa B2 na B3, a verovatnoća docnje u servisiranju finansijskih obaveza sa B1-PD na B3-PD.

Istovremeno, Moody's je snizio rejting vrednosnih hartija koje je izdao Agrokor, a koje dospevaju 2019. i 2020. godine, na B3 sa B2. Prognoze za budućeg rejtinga su stabilne.

Rejting je snižen zbog kombinacije slabijeg prošlogodišnjeg rezultata i visokog nivoa zaduženosti Grupe.

Agrokor je nedavno završio opsežnije refinansiranje, produživši dospeća postojećih dugova u iznosu od oko 840 mil EUR za dve do tri godine.

Sa VTB bankom je dogovorio produženje roka dospeća postojećeg duga od oko 340 mil EUR za približno dve do tri godine. Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost, a većina njegovih finansijskih aranžmana dospeva na naplatu od 2019. nadalje. Očito je da će finansijski najzahtevniji period Todorićevog koncerna otpočeti upravo 2019.

Agrokorov dug sastoji se uglavnom od obveznica i bilateralnih kreditnih aranžmana sa bankama i finansijskim institucijama. Na tri senior obveznice, koje dospevaju do 2020. godine, Agrokor plaća izrazito visoku kamatu od 8,875% do 9,875%. Kreditni aranžmani s bankama nešto su povoljniji, a promenljive kamatne stope kreću se u rasponu od 3-10%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.