NavMenu

Srbija ponovo ima Zeleni fond - U 2017. očekuju se uplate vredne 20 mil EUR

Izvor: Al-Jazeera Balkans Sreda, 04.01.2017. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Srbija od ove godine ponovo ima Zeleni fond, a osnovan je četiri godine nakon što je prethodni Fond za zaštitu životne sredine ukinut. Iz Fonda će se finansirati projekti u oblasti zaštite životne sredine, a on će se finansirati naknadama i taksama od kompanija koje svojom delatnošću zagađuju okolinu. U 2017. godini računa se na 20 mil EUR uplata.

Izgradnja sanitarnih deponija među prioritetima je na koje će se trošiti novac iz Zelenog fonda, ali sredstva iz ovog budžeta služiće i za rešavanje drugih višedecenijskih ekoloških problema otpadnih voda, starog industrijskog otpada, divljih deponija.

Podsticajima iz novog fonda nadaju se i u reciklažnoj industriji. U Centru za reciklažu kažu da su uvoznici automobila i do sada plaćali eko taksu upravo za njihovo kasnije zbrinjavanje.

- Sredstva, naravno, postoje u budžetu i ona se isplaćuju za stavljanje vozila na tržište Srbije. Ona iznose 12.000 dinara po vozilu, oko 100 EUR, i prethodne godine je uplaćeno 400 miliona dinara na ime te naknade. Ta sredstva nisu preusmeravana reciklažnoj industriji. Mi smatramo da će se to u budućnosti promeniti - istakla je Slobodanka Stamenić iz Centra za reciklažu.

Ministar poljoprivrede i životne sredine Srbije Branislav Nedimović je naveo da je u planu nova uredba kojom će se definisati finansiranje reciklažne industrije. - To ćemo uraditi po principu da bude predvidivo i da imamo jasne kriterijume za kontrolu, jer bojim se da to u prošlosti nismo imali - rekao je Nedimović.

Novac od eko takse sliva se u budžet Srbije. Međutim, nema garancija da se taj novac upotrebljava za zaštitu okoline. Preteča Zelenog fonda bio je Fond za zaštitu životne sredine, koji je, u Ministarstvu poljoprivrede tvrde, ugašen 2012. godine zbog nenamenskog trošenja novca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.