Izvor: eKapija | Utorak, 03.01.2017.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvaranje rekonstruisanog Narodnog muzeja u maju 2018.

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević izrazio je očekivanje da će radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja u Beogradu biti završeni krajem januara 2018. godine, budući da se obnova odvija predviđenom dinamikom.

Vukosavljević je, obilazeći radove na rekonstrukciji ove ustanove, objasnio da će po njihovom okončanju kustosima biti potrebno nekoliko meseci da postave izložbu, tako da će na Dan muzeja, 10. maja, za posetioce biti otvoren naš najznačajniji nacionalni muzej, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Resorno ministarstvo je, kako je preneo, veoma zadovoljno entuzijazmom, marljivošću, radom i poštovanjem rokova, a Vukosavljević je podsetio na to da je u avgustu 2015. godine održao sastanak sa ministrom kulture Narodne Republike Kine, koji je obećao da će učiniti sve da prva velika međunarodna izložba u rekonstruisanom Narodnom muzeju u Beogradu bude postavka iz Narodnog muzeja Kine, što bi bio događaj bez presedana za Srbiju i region.

Ministar je takođe ukazao na to da se i u Muzeju savremene umetnosti radovi odvijaju dobrim tempom, istakavši da je rok za okončanje rekonstrukcije kraj juna 2017. godine.

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti planira se za 20. oktobar 2017. godine, budući da je to Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Na taj dan je otvorena ova ustanova 1965. godine, objasnio je Vukosavljević.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković naglasila je da tim Narodnog muzeja intenzivno radi na stalnoj postavci. Prema njenim rečima, Narodni muzej baštini istorijska dobra i umetnička dela od praistorije do današnjih dana, pri čemu će biti zadržan raspored postavki koje su diktirane izložbenim prostorima u muzeju.

U atrijumu Narodnog muzeja, kako je navela, biće arheološka postavka, zatim se nadovezuje srednji vek, pa potom umetnička dela 18, 19. i 20. veka i zatim kolekcija strane umetnosti, dok će trezori koji su nekada služili za pohranjivanje zbirki biti pretvoreni u izložbene prostore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.