NavMenu

Stabilnost cena, kursa i finansijskog sistema rezultat NBS u 2016. godini - Prioriteti nepromenjeni i u 2017.

Izvor: eKapija Petak, 30.12.2016. 09:48
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije uspela je da, pravovremenom i efikasnom monetarnom politikom, ostvari cenovnu i finansijsku stabilnost, i to u uslovima izuzetne nestabilnosti i neizvesnosti u međunarodnom okruženju, saopšteno je iz centralne banke.

Kako se navodi, inflacija u Srbiji u poslednje tri godine je niska i stabilna, dok je na listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. Srbija treću godinu zaredom ostvarila napredak u oblasti monetarne slobode.

Jedan od faktora koji su opredelili kretanje inflacije na niskom nivou u prethodne tri godine je relativna stabilnost kursa dinara koja je očuvana uz minimalne troškove, uprkos velikim potresima.

Referentna kamatna stopa u ovoj godini je dva puta snižena i nalazi se na istorijskom minimumu, navodi NBS i napominje da je time trasiran put za snažan pad kamata na dinarske kredite, koje su takođe na najnižim zabeleženim nivoima.

Učešće dinarskih kredita odobrenih stanovništvu ima konstantnu tendenciju rasta i u ovoj godini u ukupnim novoodobrenim kreditima stanovništvu više od 75% je u dinarima. Uočljiv je i neprekidan rast dinarskih depozita. Samo od početka godine dinarska štednja je uvećana za oko 3,8 milijardi dinara i iznosi više od 49 milijardi dinara.

Kraj godine obeležilo je emitovanje dinarskih obveznica u vrednosti od 2,5 milijardi dinara od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, dodaju u Narodnoj banci i napominju da je i bankarski sistem u Srbiji stabilan i visoko likvidan.

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Prvi rezultati vidljivi su i kod rešavanja pitanja problematičnih kredita, koje ostaje jedan od prioriteta Narodne banke Srbije u narednom periodu. Na kraju oktobra 2016. godine učešće problematičnih pozajmica u ukupnim kreditima iznosilo je 19,2%, i u poređenju sa krajem 2015. smanjeno je za 2,4%.

Narodna banka Srbije je u 2016. godini sprovela i prvi stres-test sektora osiguranja u Srbiji čiji je rezultat pokazao da bi i sektor osiguranja u slučaju realizacije ekstremnih i malo verovatnih šokova, ostao stabilan i visoko kapitalizovan.

U ovoj godini NBS je dala i prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca, čime je srpsko tržište platnih usluga, prateći savremene tendencije u načinima plaćanja, postalo bogatije za novu vrstu pružalaca platnih usluga.

Prioriteti Narodne banke Srbije, navodi se, i u 2017. godini ostaju nepromenjeni - održavanje cenovne stabilnosti i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.