NavMenu

Vantelesna oplodnja i tokom 2017. u privatnim klinikama - Podiže se starosna granica za žene na 41 godinu

Izvor: Blic Petak, 30.12.2016. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: megaflopp/shutterstock)
Za parove koji ne mogu na prirodan način da postanu roditelji i kojima je vantelesna oplodnja jedina opcija, dobra vest je da će pored državnih bolnica, ovu proceduru i u 2017. godini moći da rade kod privatnika. Starosna granica trebalo bi da bude podignuta sa 40. na 41. godinu.

Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje usvojio je Pravilnik o ugovaranju za 2017. godinu, koji je odmah dostavljen Ministarstvu zdravlja radi dobijanja saglasnosti. Ukoliko on bude odobren, odmah će početi da se primenjuje, nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

- Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje Batut raspisaćemo javni poziv za pružanje usluga vantelesne oplodnje. Inače, dobili smo mišljenje od Instituta Batut da je opravdano ugovaranje 3.300 do 4.300 usluga lečenja neplodnosti sa privatnim zdravstvenim ustanovama, jer je kapacitet u pet državnim bolnica 1.700 postupka - kažu u RFZO.

Tokom ove godine Fond je zaključio ugovore sa 11 privatnih klinika i tako obezbedio da 3.050 parova započne lečenje neplodnosti.

Izvesno je i da će u 2017. godini biti povećana starosna granica za vantelesnu oplodnju, koju finansira Fond, i to sa sadašnjih 40 na 41 godinu. U većini zemalja u regionu, pa i u inostranstvu ova granica je odavno pomerena, pa tako u Sloveniji ženama država plaća vantelesnu sve do 43. godine čak šest pokušaja. Slično je i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Makedoniji.

Da bi se ova ideja sprovela u delo potrebno je mišljenje stručnjaka, koji čine Republičku stručnu komisiju za VTO pri Fondu.

Istraživanja su pokazala da čak 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem, a zbog toga što država plaća samo tri pokušaja, dok su žene ograničene starosnom granicom, mnogi parovi su primorani da oplodnju rade privatno ili u inostranstvu, za šta im je potrebno od 2.000 do 5.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.