NavMenu

VUČIĆ: Od marta 2017. prosečna plata iznad 400 EUR, očekuje se veći privredni rast i pad nezaposlenosti

Izvor: Beta Petak, 30.12.2016. 12:16
Komentari
Podeli
Aleksandar Vučić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak, 29. decembra 2016. godine, da će od kraja marta 2017. prosečna plata u Srbiji biti iznad 400 EUR i dodao da se nada da će do kraja mandata Vlade Srbije prosečna plata biti oko 500 EUR.

Vulić je rekao da je privredni rast ove godine 2,75%, a da očekuje da naredne godine rast bude veći od 3%, zahvaljujući većoj potrošnji.

On je dodao da su glavni ekonomski ciljevi za 2017. povećanje plata i penzija i ubrzano smanjenje nezaposlenosti. - Plan je da se nezaposlenost smanji na 12,5% krajem 2017. i da se ubrzano približimo proseku EU - rekao je Vučić.

Cilj je, kako je rekao, i očuvanje monetarne i fiskalne stabilnosti uz dalje smanjenje deficita i javnog duga. Dodao je da je cilj i reindustrijalizacija Srbije, kroz i očuvanje i unapređenje postojećih kapaciteta.

- U ovoj godini smo ostvarili punu stabilnost ekonomije i uspeli da postignemo dramatično ozdravljene srpske ekonomije - rekao je premijer i naveo da je plan da se podrži i dodatno podstakne prerađivačko-prehrambena industrija.

Istakao je da je usvojen akcioni plan za pomoć IT sektoru i da je za to namenjeno 10 mil EUR, ali da je država spremna da izdvoji i 30 mil EUR.

Vučić je rekao da je tokom ove godine učestvovao u otvaranju 32 fabrike sa 13.767 novih radnih mesta i dodao da je zahvaljujući subvencijama u fabrikama ukupno zaposleno oko 16.000 radnika.

(Foto: Lunja/shutterstock.com)
Dodao je da postoje povoljna kretanja u realnom sektoru i da je zabeležen rast investicija od 6,1%. - Očekujemo da ukupan fond investicija bude nešto malo manje od dve milijarde, iako nismo imali većih privatizacija, što smatramo uspehom u godini krize - rekao je Vučić.

- Tražiću podršku naroda za to da se uvede radna aktivacija za radno sposobne korisnike socijalne pomoći u skladu sa najboljim evropskim modelima, kako je predlagao i Dejvid Kameron - rekao je Vučić i najavio 13. dečji dodatak za srednjoškolce koji redovno pohađaju nastavu.

- Očekuje se i da država značajno poveća roditeljski dodatak za prvo dete i da omogući besplatno pohađanje predškolskih ustanova za decu čiju su roditelji korisnici socijalne pomoći - dodao je premijer.

Vučić je najavio i da će u Nišu, pre kraja marta, biti otvoren najnoviji Klinički centar koji je opremljen najboljom i najskupljom opremom. Dodao je da će početi radovi na Kliničkom centru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, i naveo da očekuje veliki napredak Srbije na rang listi zemalja po kvalitetu zdravstvenih usluga.

Premijer je najavio i da će Zakon o poreklu imovine biti usvojen u prvoj polovini sledeće godine i ocenio da se taj predlog zakona odnosi na veoma težak problem i da je cilj da se otkrije kako su pojedinci stekli ogromno bogatstvo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.