Izvor: Blic | Četvrtak, 29.12.2016.| 10:55

Sertić i Šoškić u Upravnom odboru Kineske banke

Aktuelni direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić biće nezavisni članovi Upravnog odbora Kineske banke, otkriva Blic.

Međutim, kako je Sertić do skoro bio ministar, a i sada obavlja javnu funkciju, dužan je da za ovaj angažman zatraži saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije zbog mogućeg sukoba interesa.

Sertić je na neki način potvrdio ova saznanja, rekavši za Blic da će podneti zahtev Agenciji.

- Čekam potrebna dokumenta od Kineske banke i odmah nakon toga podnosim zahtev, onako kako je zakonom predviđeno - naveo je direktor RAS-a.

Na pitanje novinara kako je onda moguće da se već našao na spisku članova UO te banke, on je odgovorio da su u pitanju "verovatno procedure..."

Blic je, takođe, kontaktirao i Dejana Šoškića, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

U Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu o sukobu interesa navedeno je da je funkcioner dužan da prestane sa obavljanjem drugog posla ako se utvrdi da na taj način ugrožava nepristrasno obavljanje ili ugled javne funkcije.

- Agencija može na zahtev funkcionera dati saglasnost za obavljanje i drugih poslova - navodi se, između ostalog, u ovom zakonu.

Kineska državna banka je dozvolu od NBS dobila krajem novembra, a počeće da radi 20. januara 2017. godine. U Srbiji će poslovati pod imenom Bank of China, akcionarsko društvo Beograd, i biće centrala za Balkan, istočnu i zapadnu Evropu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.